WELKE KLEUREN PASSEN GOED BIJ ELKAAR? ZO MAAK JE DE MOOISTE COMBINATIES

Het kiezen van één kleur voor je huis is soms al lastig, laat staan het combineren van meerdere kleuren. Want ook al kan het je allemaal niet bont genoeg zijn, het geheel moet wel klóppen. De beste kleurencombinaties zorgen voor balans en rust in je interieur en dat krijg je met onderstaande tips zelf voor elkaar. Zelfs als knalroze en kanariegeel favoriet zijn.

LAB Wallpaint en LAB Binnenlak Nude Cashmere no. 312

LAB Wallpaint en LAB Binnenlak in de tint Nude Cashmere no. 312 (wanden, plafond en plafondlijsten). Interieur: Joey Jaq.

HANDIGE TOOL: DE KLEURENCIRKEL VAN ITTEN

Dé manier om in oogopslag te zien hoe kleuren zijn opgebouwd en hoe ze gecombineerd kunnen worden, is door middel van een kleurencirkel. Die van kunstschilder en ontwerper Johannes Itten is misschien wel de bekendste en wordt ook in het onderwijs gebruikt om kleurenleer te illustreren.

Kleurencirkel van Itten



In de binnenste cirkel zie je de primaire en niet-gemengde kleuren rood, geel en blauw. Daarnaast zie je de kleuren die ontstaan wanneer de primaire kleuren worden gemengd: dit zijn de secundaire kleuren. In de buitenste ring vind je de kleuren die ontstaan als de primaire en secundaire kleuren worden gemengd. Dit worden ook wel tertiaire kleuren genoemd.

COMBINEER KLEUREN MET DE KLEURENCIRKEL

In de kleurencirkel zie je niet alleen hoe kleuren ontstaan, je kunt ‘m ook goed gebruiken voor het combineren van kleuren. Je leest namelijk heel simpel af welke kleuren een mooi contrast vormen, in harmonie zijn of juist in elkaar overlopen.

KLEURCONTRAST

Niet bang voor een beetje kleur? Kies dan voor kleuren die tegenover elkaar in de cirkel staan. Deze kleuren hebben het grootste contrast en passen daarom verrassend goed bij elkaar. Bijvoorbeeld blauw en oranje of roze in combinatie met groen. Het gaat eigenlijk altijd om de combinatie van een ‘koude’ en ‘warme’ kleur. Je hoeft uiteraard niet de felste versie van de kleur uit de cirkel te gebruiken voor het contrast, dit kan ook met de pastelversie of met een donkere ondertoon.

LAB Wallpaint en LAB Binnenlak Arabic Desert no. 710 en LAB Binnenlak Nigiri no. 286

LAB Wallpaint en LAB Binnenlak in de tint Arabic Desert no. 710 (wand en plafond) en LAB Binnenlak in de tint Nigiri no. 286 (deurpost). Interieur: Joey Jaq

Nu eens een keer niet dat standaard wit? In de badkamer van Joey Jaq zie je dat de combinatie blauw en bruin goed werkt. Dat komt omdat deze kleuren tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Het warme Arabic Desert no. 710 op de muren is een echte verbinder en zorgt voor een kleurig en tegelijkertijd rustig geheel.


HARMONIE

Ben je meer van het harmoniemodel en op zoek naar combinaties die niet clashen? Kies dan voor kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Rood en roze bijvoorbeeld, of drie verschillende groenen. Ze zijn eigenlijk familie van elkaar, maar net weer even anders. Ook hier kun je voor een andere toon van de kleur kiezen: gemengd met wit voor een lichtere versie of juist met een puntje zwart voor een donkere tint. Maar net wat er bij jou past. Door langs de kleuren van de cirkel te lopen, kom je op de mooiste ideeën.

LAB Binnenlak in de tint Bumblebee no. 872 (plafond) en LAB Eigen Kleurkeuze in de tinten S1060-R30B neon-roze (deur en wanden achterste kamer) en S0560-Y40R oranje (wand voorgrond). Interieur: Pien Stieglitz van @stieglitz.

Het vrolijke huis van Pien Stieglitz zit vol kleur en toch klopt het allemaal. In haar huis vind je een bonte stoet aan kleuren die toch niet voor kortsluiting in je hoofd zorgen. Dit komt omdat ze heeft gekozen voor kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel.


TON-SUR-TON KLEUREN

Bij toon op toon of ton-sur-ton kies je één kleur uit en deze pas je toe in een aantal kleurtonen. Je blijft dus binnen dezelfde kleurfamilie, maar varieert door de verschillende tinten. Dat dat helemaal niet saai hoeft te zijn, zie je in de binnenkijker van Pamela Dosal. Zij laat zien dat je door het toepassen van dezelfde kleur in verschillende tinten én soorten verf - LAB Wallpaint en LAB Chalk (kalkverf) - diepte, zachtheid en variatie aanbrengt.

LAB Chalk (kalkverf) in de tint Mushroom no. 287 (wand en plafond) en LAB Binnenlak in de tint Pure Black no. 50 (kozijnen). Interieur: Pamela Dosal van @pamdosal.

In het huis van Pam Dosal vind je vooral grijstinten en toch is er genoeg afwisseling.



En wordt het je toch allemaal wat te eentonig, dan kun je door middel van contrasterende accessoires wat speelsheid aanbrengen in je interieur. Een kussenhoes is zo omgewisseld, de sterke basis blijft.
Zo gebruikt Rachel Siwaletti, ook wel bekend als De Huismuts verschillende tinten van dezelfde kleur in haar interieur, maar voegt met zwarte accessoires een dosis pit toe. 

LAB Wallpaint in de tint Just Jimmy no. 559 (wand) en LAB Binnenlak in de tint Zen Garden no. 680 (plafond) Interieur: Rachel Siwaletti van @dehuismuts.

TEST HET MET KLEURSTALEN OF SAMPLE POTJES

Kleuren combineren kan best spannend zijn, zelfs als je er goed over nagedacht hebt of kleuradvies van de experts in onze conceptstore hebt ingewonnen. Als tussenstap zou je daarom eerst kleurstalen kunnen bestellen, zodat je kunt kijken of je de kleuren in eigen huis nog steeds zo mooi vindt. Of breng met sample potjes een aantal verfkleuren op de muur aan om te zien of ze een goede match zijn. Helemaal geen gek idee, want zo zie je ook hoe de kleuren op verschillende momenten op de dag tonen. Daglicht beïnvloedt namelijk in grote mate hoe je een kleur ziet. En heel handig: bij alle LAB COLOURS vind je ook suggesties voor kleuren die mooi matchen.

LAB Colourcard

DE LAB COLOURCARD

Meer kleurinspiratie en minder combinatiestress krijg je zeker van de LAB Colourcard. Deze kleurenkaart is ook gebaseerd op de kleurencirkel van Itten en je ziet niet alleen alle verfkleuren van LAB in een mooi overzicht, maar ook welke kleuren goed combineren. Dit komt doordat de LAB Colourcard begint met een neutrale rij en in het midden van de kaart vind je nog een rij neutrals, waar ook de populaire vergrijsde kleuren Mushroom no. 287 en Frosted Sand no. 374 te vinden zijn.

Alle kleuren die onder elkaar staan, behoren bij hetzelfde kleurenpalet en kun je heel goed met elkaar afwisselen. Maar je kunt links en rechts van je kleur ook zien welke mooie combinaties er te maken zijn.

LEES OOK

Auteur: Monique van Beekhoven
Fotografie: Lotte van Uittert


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published