IN DE TUIN VERVEN? ZO HAAL JE DE SFEER VAN BINNEN NAAR BUITEN

Zoveel moeite als we steken in een metamorfose van de woonkamer, zo makkelijk grijpen we bij het verven van buitenmeubels naar de transparante beits. Daarmee doe je de tuin en jezelf tekort, want hoe fijn is het als de tuin écht onderdeel wordt van jouw huis? Een plek waar je - zelfs tijdens een hevige plensbui - toch instant vrolijk van wordt? Of je nu gaat voor je schutting, tuinmeubels, terras of tuinhuis: lees hier waar je op moet letten bij het verven ervan.

LAB Houtbeits Night Sky no. 101. Fotografie: Danielle van der Reijden.

Hoe vaak moet je buiten schilderen? 

Weersomstandigheden zoals regen, felle zon, sneeuw en stormen (code oranje!) eisen hun tol op het houtwerk buiten. De frequentie van buitenschilderwerk hangt dan ook af van de weersomstandigheden in jouw omgeving. Woon je in een kustgebied, dan kan de zoute lucht de verf sneller doen afbladderen. Of woon je juist in een bosrijk gebied, dan kan vocht leiden tot meer schimmelvorming op het houtwerk. Daarnaast speelt de houtsoort en de kwaliteit van de verf een rol. 

Dit is de gemiddelde frequentie van buitenschilderwerk in de tuin: 

  • Gebeitste houten tuinmeubels, schuttingen of tuinhuizen: om de 2 jaar 
  • Dekkend gebeitste of gelakte houten tuinmeubels, schuttingen en tuinhuizen: om de 4 tot 5 jaar 
En zo bepaal je of het tijd is om te schilderen: 
  • Controleer de verflaag: Is er sprake van afbladderen, krassen of verkleuring? 
  • Voel aan het hout: Is het hout droog en stevig of voelt het vochtig of zacht aan? 
  • Kijk naar de glans: Is de glans verdwenen? 

LAB Houtbeits Old Legend no. 139.

Wat kan je allemaal verven in de tuin?

In de tuin kan je natuurlijk van alles verven. Om je op ideeën te brengen, geven we hier een aantal voorbeelden: 

  • Schuttingen (hout, beton of metaal); 

  • Tuinmeubels (hout of beton); 

  • Tuinhekjes (hout, beton of metaal); 

  • Pergola's (hout of metaal); 

  • Terras (hout, beton of steen); 

  • Vlonders (hout of composiet); 

  • Tuinhuis (hout, beton of baksteen); 

  • Stenen (paden, borders, muren etc.); 

  • Decoratie (bloembakken, beelden, vogelhuisjes etc.).

Naast de tuin, óók de buitenkant van je huis aanpakken? Lees alle tips over het schilderen van de buitenmuren, deuren en kozijnen.

Welke verf kies je? 6 ideeën voor kleur op je schutting, tuinmeubels, pergola, terras en tuinhuis 

Je hebt besloten: het is tijd om je tuin te verven. Maar waar begin je? Bij de kleur natuurlijk! Een blik op alle LAB beitsen en lakken laten zien dat de sky the limit is, al wordt jouw keuzestress daar misschien niet minder van. Daarom helpen we je op weg met 6 kleurtips.

1. Vergroot je leefruimte: verleng je woonkamer optisch met kleur

Door dezelfde kleur en sfeer uit de woonkamer te kopiëren naar de tuin, wordt dit echt het verlengde van het huis. Heb je een klassieke stijl met warme naturellen, dan kun je met LAB Buitenlak in de kleur Mushroom die stijl tot in detail doorvoeren. Je verlengt er ook nog eens je woonkamer optisch mee en het brengt harmonie en rust in je hoofd. Precies wat je nodig hebt als je lekker even in de tuin wilt zitten.

LAB Houtbeits Mushroom no. 287.

2. Kies de perfecte kleur: lichtinval als inspiratiebron

Misschien is het simpeler dan je denkt, want kijk eens goed naar de lichtinval binnen? Welke kleur doet het fantastisch op de muren die grenzen aan de tuin? Met dezelfde lichtinval doet deze kleur het ook mooi op de schutting die in het verlengde ervan ligt.

3. Laat je tuinstijl spreken: kleur als finishing touch

Jouw tuinstijl kan ook het uitgangspunt zijn voor de kleurkeuze. Een Engelse cottagetuin vráágt gewoon om een lik romantiek op de schutting of pergola. De kleur SUMMER PUNCH NO. 902 is bijvoorbeeld een echte romantische eyecatcher.

Summer Punch no. 902

LAB COLOUR Summer Punch no. 902.

4. Laat je beplanting stralen met contrasterende kleuren

Kijk eens naar de beplanting. Houd je van een bonte mix aan bloemen of heb je de planten zorgvuldig uitgezocht op kleur? Dat kan zomaar een aanwijzing zijn voor de nieuwe kleuren in de tuin. Een bonte bloemenzee komt mooi uit tegen een lichte achtergrond en combineert het groen van een plant juist geweldig met een donkere schutting, zoals SOFT BLACK NO. 282. Een tikkeltje gewaagd misschien, maar enorm stijlvol.

LAB COLOUR Soft Black no. 282.

5. Geniet van kleur in de tuin: Match je tuinmeubels met je beplanting

Zijn jouw borders gevuld met planten in één of twee kleuren, dan zou je voor de tuinset één van die kleuren kunnen kiezen. Misschien een niet zo voor de hand liggende keuze, maar het kan onverwacht voor meer eenheid zorgen. En zijn alle bloemen uitgebloeid? Dan is je favoriete kleur nog steeds aanwezig in de tuin. 

6. Vakantiegevoel in eigen tuin: geniet het hele jaar door van kleur

Zit je op vakantie altijd buiten, en wil je die fijne sfeer meenemen in de tuin thuis? Geef je tuin dan die typische sfeer van de Provence, de zwoele kleur van Spanje of de warmte van Marrakesh mee. Net wat jouw favoriete vakantiebestemming is. Met PINK PEACH NO. 24, PASTEL PARADISE NO. 210 en ORANGE BARISTA NO. 117 ben je het hele jaar door op droomreis.

LAB Exterior tuin inspiratie

LAB COLOURS Pink Peach no. 24, Orange Barista no. 117 en Pastel Paradise no. 210.

Kies kleur als een interieurprofessional. Met de LAB Kleurenwaaier bekijk je gemakkelijk welke nieuwe look het beste past bij je muren, schutting of tuinmeubels. Houd de waaier naast je interieur en kopieer de sfeer en kleuren van binnen naar je buitenruimte.

Aan de slag? Houd rekening met het weer

Plan je tuinschilderwerk goed, want regen en te warme temperaturen wil je zeker vermijden. Onze vuistregel is: schilder niet onder de 10 of boven de 30 graden. De ideale temperatuur ligt rond de 19 of 20 graden. Dat is vaak tussen begin april en eind september. Waarom? Bij te lage temperaturen duurt het drogen te lang, wat craquelé kan veroorzaken. Te warm weer daarentegen zorgt ervoor dat de verf te snel droogt, wat kan leiden tot lelijke blaasjes.

Verf je bijvoorbeeld alleen je tuinmeubels, dan kan je dit ook onder een afdakje doen of gewoon binnen. Houd er dan wel rekening mee dat buiten de ondergrond droog is of je binnenruimte goed geventileerd is.

Deze buitenverven vind je in de LAB EXTERIOR collectie:

  • LAB Buitenlak is een extreem duurzame en weervaste alkydverf voor buiten, verkrijgbaar in twee glansgraden: satin en gloss. Afhankelijk van de kleur, ondergrond en ligging heeft LAB Buitenlak gloss een onderhoudscyclus van 10 tot 12 jaar en LAB Buitenlak satin een verwachte onderhoudscyclus van 4 tot 8 jaar. 

  • LAB Houtbeits (dekkend) is speciaal ontwikkeld voor toepassing op (niet vormvaste) houten gevelbetimmeringen en tuinhout. De houtstructuur blijft met deze duurzame beits zichtbaar en wordt, afhankelijk van de houtsoort, geaccentueerd. 

  • LAB Wallpaint Exterior is een weerbestendige verf met hoge dekkracht voor buitenmuren. Deze professionele en duurzame muurverf is geschikt voor het afwerken van metselwerk en cementgebonden pleisters buitenshuis. 

  • LAB Houtprimer Buiten is een uitermate geschikte grondlak voor hout buitenshuis dat je wil aflakken met LAB Buitenlak. Het bevordert de duurzaamheid en glansbehoud van de opvolgende lagen.  

  • Vestingh Terras Olie is een olie die geschikt is voor toepassingen buitenshuis. Het voorkomt vergrijzing en barstvorming en is leverbaar in vrijwel alle semi-transparante kleuren. Zeer geschikt voor tuinhout en gevelelementen.

Auteur: Monique van Beekhoven


Laat een reactie achter

Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.