NO RULES VOOR DE KLEUREN IN DE KINDERKAMER (OKÉ EENTJE DAN)

Drie keer knipperen met je ogen en die kleine baby is veranderd in een kleuter met een eigen willetje of een puber die de deur potdicht houdt. Heb je nog wel carte blanche voor de kinderkamer? Pak dat voordeel en probeer uit wat je in de woonkamer niet aandurft. Van uitbundige kleurencombinaties tot bonte prints. Een kinderkamer schilderen is echt een feestje!  

LAB Wallpaint Beach Walk no. 415 (wand links), LAB Binnenlak Mrs. Wool no. 108 (plafond) en Silk Dreamer no. 194 (plinten en kozijnen). Interieur: Rachel Siwaletti van @dehuismuts. Fotografie: Lotte van Uittert. 

DE LEUKSTE KAMER OM IN TE RICHTEN 

De kinderkamer is voor iedereen en zeker voor interieurliefhebbers de allerleukste kamer om in te richten. Ook Rachel Siwaletti alias De Huismuts en Sarah Chronis vonden de kinderkamers stiekem de leukste projecten in hun nieuwe huis. Je jonge-jij komt weer even boven, je durft net even andere keuzes te maken dan voor de rest van het huis en - in het geval van een babykamer - verheug je je vooral enorm op de komst van de nieuwe bewoner. 

LAB Wallpaint en LAB Binnenlak Strong Garlic no. 92 (wanden, plafond, balken en plint) (links). LAB Wallpaint Terra Pink no. 102 (nis), LAB Wallpaint en LAB Binnenlak Strong Garlic no. 92 (overige wanden, plafond, balken, plinten en kozijn) (rechts). Interieur: Sarah Chronis. Fotografie: Lotte van Uittert.

DE BESTE KLEUREN VOOR EEN KINDERKAMER

De tijd dat roze voor meisjes en blauw voor jongens werd gekozen is wel voorbij. In de babykamer en kinderkamer kun je de mooiste kleuren en combinaties verzinnen. Er zijn no rules. Oké eentje dan: het is wel goed om rekening te houden met de invloed van kleur op de gemoedstoestand van je kind. Ga bij voorkeur voor kleuren die rust uitstralen. Er moet tenslotte ook geslapen worden. Welke kleuren dat zijn? We geven je een aantal LAB COLOURS mee.

LAB Wallpaint Pink Peach no. 24 (wanden en plafond). Interieur: Sanny Verhoeven van @sannyzoektgeluk. Fotografie: Sonja Velda.

Kleuren die heel geschikt zijn voor de kinderkamer:  

  • Groen en blauw hebben een rustgevend en kalmerend effect. Zoek voor de blauwtinten vooral de wat lichtere kleurtonen. Bij een groene kinderkamer kunnen zowel lichte als donkere tinten. Met een speciale vermelding voor het dromerige Poetic Pondicherry no. 58 en - voor een knipoog naar de seventies - Moss no. 41.   
  • Pastelkleuren: bleke, zachte kleuren zijn altijd goed. Heeft jouw kind zijn of haar zinnen gezet op paars, dan kan Pastel Paradise no. 210 een heel mooi compromis zijn. Écht paars is voor sommige kinderen misschien wat heftig, omdat er ook rood in zit. 
  • Roze is natuurlijk een all time favourite en kan na het onverwacht afsluiten van de roze fase mooi gecombineerd met bijvoorbeeld groen, bruin, goudgeel, grijs of lila. Een mooi voorbeeld van een roze tint is Pink Peach no 24. 
  • Geel is vrolijk, levendig en zomers en een heerlijke kleur voor een kinderkamer. Kijk uit met felgeel of een compleet gele kamer, want daar kan je kind net even iets te actief van worden. Maar Vanilla Comfort no. 149 of Asian Sunrise no. 978 is prachtig in een baby- of kinderkamer. 
  • Natuurtinten, zoals bruin en beige, zijn rustgevend voor een kinderkamer. Zoals Velvet Fudge no. 380. Wanneer je het kamertje niet te volwassen wil laten ogen, dan zijn natuurlijke kleuren de ideale basis voor wat bontere keuzes. Een vleugje blauw, roze of Orange Barista no. 117 geeft het beige iets meer spice. 

Uiteraard kan je bovenstaande kleuren ook mooi met elkaar combineren. Houd je vooral niet in. En wat dacht je van een leuk behang? Neem zeker ook even een kijkje bij onze behangcollectie op Luxury By Nature. Kim Kötter ging bijvoorbeeld voor een mooie combinatie van een stoer behang en een zachte natuurtint.

LAB Wallpaint Oriental Ecru no. 434 (plafond), Beren behang Poespas (links). LAB Wallpaint Velvet Fudge no. 380 (wanden en plafond) (rechts). Interieur: Kim Kötter. Fotografie: Lotte van Uittert. 

SAMEN KLEUREN KIEZEN MET JE KIND

Niet alleen jij bent trendgevoelig. Kinderen kunnen er ook wat van. Denk jij dat ze nog middenin de paarse fase zitten, dan blijkt groen alweer helemaal booming. Er valt eigenlijk niet tegenop te verven. Wil je niet ieder jaar de kinderkamer een make-over geven, dan is het zaak om dit tactisch aan te pakken: 

  • Houd de basis een beetje neutraal en ga zeker niet voor een trendkleur op de muur. Dan weet je zeker dat je binnen een paar maanden weer aan de bak moet.  
  • Heb je te maken met een echte onderhandelaar en zit er niets anders op dan een beetje water bij de wijn te doen? Spreek dan af dat je één muur schildert in de favoriete kleur. Niet alle wanden en zéker niet het plafond. Daar gaat zelfs de grootste hobbyschilder spijt van krijgen. 
  • Voeg vooral kleur toe in de vorm van accessoires. Een kleurrijke dekbedhoes doet al heel veel voor een kamer.  
  • Vindt jouw kind het leuk om te helpen? Dan zou je ze zelf een paneel in de favoriete kleur kunnen laten schilderen. Weten ze meteen hoeveel werk het is. En als ze er echt lol in hebben, dan kunnen ze ‘m zelf weer overschilderen als trend nummer zoveel is aangebroken. 

LAB Chalk (kalkverf) Velvet Fudge no. 380 (wanden en plafond) (links). LAB Wallpaint Warm Tan no. 91 (achterwand) en LAB Wallpaint Exciting Night no. 96 (ster). Interieur: Sanne Pol van @enstijl. Fotografie: Sonja Velda. 

DEZE KLEUREN ZIJN MINDER GESCHIKT VOOR DE KINDERKAMER

Er kan heel veel in de kinderkamer, maar er zijn een paar kleuren die je misschien liever vermijdt. Dit zijn kleuren die je brein heel alert houden of je emotioneel maken, in plaats van naar dromenland te begeleiden. Rood is hiervan het beste voorbeeld en daarom eentje die je beter in beperkte mate toepast. Heb je toch je zinnen gezet op rood? Kies dan een wat afgezwakte tint en dan bij voorkeur in de vorm van accessoires. Ga je met de rode verfkwast aan de slag, neem dan de muur achter het bed. Zo heeft je kind er geen zicht op als hij of zij probeert te slapen. Andere kleuren die minder geschikt zijn voor de kinderkamer, zijn vooral felle kleuren. Kies daar bij voorkeur een zachtere vorm van. 

Iemand waar je het van kan afkijken, is Pamela Dosal

LAB Wallpaint Coffee Addict no. 214 (links). LAB Chalk (kalkverf) Mushroom no. 287 (linkerwand) en LAB Wallpaint Mushroom no. 287 (achterwand en plafond) (rechts). Interieur: Pamela Dosal. Fotografie: Lotte van Uittert.

VEILIGE VERF VOOR DE KINDERKAMER

Voor de baby- en kinderkamer is het belangrijk te kiezen voor een verf op waterbasis die geen oplosmiddelen en giftige stoffen bevat. LAB PAINT is zo’n duurzaam verfmerk en kan daardoor veilig worden toegepast in de kinderkamer. Nog een voordeel van de LAB Wallpaint: de verf heeft schrobklasse 1 en is daardoor heel goed af te nemen. Mooi meegenomen in een kinderkamer! 

PROBEER DE KLEUREN UIT MET SAMPLE POTJES 

Twijfel je over de kleur of de kleurcombinaties? Bestel dan eerst een aantal kleurstalen of sample potjes en probeer thuis uit wat het effect is. Lichtinval kan een kleur namelijk heel anders doen lijken dan in de winkel. Voor kleur- of behangadvies kun je ook terecht bij onze kleur- en behangadviseurs in de conceptstore in Bussum. 

Benieuwd naar nog meer inspiratie?

LEES OOK 

Auteur: Monique van Beekhoven


Laat een reactie achter

Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.