THE UNEXPECTED RED THEORY: HET MOOIE ONVERWACHTE EFFECT VAN EEN TOEFJE ROOD

In de mode zien we rood al een tijdje opduiken als verfrissende accentkleur naast alle nudetinten. We hoefden dan ook niet lang te wachten op haar smashing entree in onze interieurs. Er is zelfs een heuse trend gaande op TikTok en Instagram met #unexpectedredtheory. Wij zijn fan, want je zult zien dat een flinke toef rood zorgt voor een levendiger en verrassender interieur. Ontdek het hier en laat je inspireren.

Midden: LAB wallpaint Valentine no. 609 (wand) en LAB binnenlak Terra Pink no. 102 (balk). Interieur: Jennifer Ewbank. Fotografie: Lotte van Uittert.

WAT IS DE UNEXPECTED RED THEORY?

Rode stoelen, rode spiegels, rode vazen, een bordeauxrood kastje: je kunt niet meer om de kleur heen. En zoals dat gaat met trends: als je eenmaal in de rode bubbel zit, dan zie je het niet alleen overal, de kleur neemt heel subtiel ook jouw huis over. Tiktokker Taylor Simon (@intayriors) ging begin dit jaar ineens viral met een video waarin zij vertelt over het onverwachte, krachtige effect van rood: oftewel The Unexpected Red Theory.  

Volgens deze theorie zorgt het toevoegen van rode accenten ervoor dat een kamer waarin de kleuren niet helemaal matchen, er automatisch beter uitziet. Rood is volgens Taylor Simon de perfecte balans tussen verzadigde en gedempte kleuren. En door hier en daar wat rood toe te voegen aan je interieur - van rode lampenkap tot deurkrukken of tegels - komen verschillende kleuren als vanzelf tot elkaar. Vergelijk het maar met knalrode nagels die passen bij iedere outfit die je draagt. Ze pleit er dan ook voor om rood voortaan als neutrale kleur te bestempelen, omdat het gewoonweg overal bij past.  

HET EFFECT VAN ROOD

Rood is de kleur die je het eerst waarneemt en daarom bij uitstek geschikt om iemand op gevaren te wijzen. Het wordt overal ter wereld als signaalkleur gebruikt, maar is tegelijkertijd ook de kleur van de liefde en van het leven. Een kleur met pit dus: het geeft je energie, een shot dopamine én het verwarmt je hart. Juist omdat rood zo’n krachtige kleur is, doet hij goed als accentkleur en verrassende pop of colour 

LAB wallpaint Mrs. Wool no. 108 (muren), Fez no. 288 (plafond) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (kozijnen). Interieur: Jennifer Ewbank. Fotografie: Lotte van Uittert. 

Ben je van plan om een hele muur in rood te verven, denk hier dan van tevoren goed overna en doe dit alleen in ruimtes waarin je een stoot energie kunt gebruiken. De werkkamer bijvoorbeeld, of de keuken. Voor de slaapkamer is knalrood niet voor iedereen geschikt, maar een meer gedempte of donkere tint rood kan dan weer wel. Wat dacht je van het poederige Famous Rouge no. 361? Deze rode blush brengt je in no time naar dromenland.

Wie het wel aandurfde om vurig rood in de slaapkamer aan te brengen, is zangeres Jennifer Ewbank. Zij combineerde 
Valentine no. 609 met het lichtere Terra Pink no. 102 op het plafond. 

LAB wallpaint Valentine no. 609 (wanden), Terra Pink no. 102 (plafond) en LAB binnenlak Terra Pink no. 102 (balken). Interieur: Jennifer Ewbank. Fotografie: Lotte van Uittert.

En wat dacht je van een rood plafond? Bij beachclub Piatti in Zandvoort werd het plafond geverfd in Marie no. 114: een bijna koninklijke bordeauxrood die je bij binnenkomst meteen omarmt als een warme deken. 

LAB cementum Shade of Linen no. 561 (wanden) en LAB binnenlak Marie no. 114 (plafond). Interieur: Piatti Beach.

ROOD COMBINEREN 

De kleur rood is tijdloos en een echte classic, wees daarom niet bang om hier en daar een rood accent in je interieur terug te laten komen. Het zal je niet snel gaan vervelen. Rood valt lekker op in een basic zwart, wit en beige interieur, maar kan in een gedempte roodtint prachtig blenden met roze, geel, paars en oranje. Rood en groen zijn complementaire kleuren en dit sterke contrast zie je ook terug in de kleurencirkel van Itten.

Een verrassend mooi contrast bereik je ook door rood te combineren met blauw, turquoise en groen. Lipstick Lover no. 908 is een rozerood die een beetje naar violet neigt en daardoor goed samengaat met blauwtinten.  

LAB wallpaint Masala Chai no. 31 (wand), LAB binnenlak Orange Barista no. 117 (plinten en kozijnen), Lipstick Lover no. 908 (deur). Behang: Arte Manila Atlas 64531 (wand rechts). Interieur: Elise Boers & Wouter Peelen. Fotografie: Lotte van Uittert.

50 TINTEN ROOD

De ene roodtint is de andere niet en het effect van brandweerrood of kersenrood is weer heel anders dan het stijlvolle bordeauxrood. Knalrood is een echte match met designklassiekers in een strak of vintage interieur. Bordeauxrood staat juist prachtig in een wat klassieker en romantisch interieur. Kijk maar eens naar het weelderige Merlot Mania no. 123 

Het warme bordeaux wordt trouwens ook getipt als dé kleur voor het najaar 2024 en is de perfecte nazomer- en herfstkleur. Ben je liefhebber van warme terratinten in huis? Dan brengen matte en aardse roodtinten zoals Copperhead no. 29 en Terracotta Warrior no. 42 je zo in mediterrane sferen.  

Links: LAB cementum Copperhead no. 29. Interieur: Elise Boers & Wouter Peelen. Fotografie: Sonja Velda. Rechts: LAB wallpaint Merlot Mania no. 123, Pink Champagne no. 98 en LAB binnenlak Sensational Sand no. 290, Copperhead no. 19 en Jewel no. 66. Fotografie: Muk van Lil.
LAB chalk (kalkverf) Terra Pink no. 102 (wand) en LAB wallpaint Marie no. 114 (paneel). Fotografie: Studio 22.

ROODTINTEN VAN LAB

Of je nu gaat voor een stijvolle look met een zachte bordeauxrode tint of een felle kersenrode kleur om wat extra energie aan je interieur toe te voegen, de roodtinten van LAB geven elke ruimte een unieke uitstraling. Van donker tot licht.

ROOD MET PIT

Voor de echte waaghalzen. Een tweetal gedurfde, felle roodtinten die direct de aandacht trekken. De levendige LAB ARCHIVE COLOURS Burning Kiss no. 81 en With Luv no. 281 zorgen voor een krachtig statement in elke ruimte. Perfect voor wie niet bang is om op te vallen.

Links: LAB wallpaint With Luv no. 281. Interieur: Milou Westen van @mwstyling_.

PROBEER ROOD THUIS UIT MET ONZE SAMPLE POTJES

Verliefd op rood? Bestel dan een sample potje van jouw favoriete roodtinten. Verf eerst een stuk van de muur en ontdek hoe de kleur blend in jouw interieur. Of plak een kleurstaal op de wand en kijk wat lichtinval op verschillende momenten van de dag doet. Wel zo fijn met zo'n sprekende kleur als rood.

Heb je advies nodig, dan helpen we je natuurlijk ook graag. Kijk eens naar LAB online kleuradvies of kleuradvies in onze conceptstore in Bussum.

Links: LAB wallpaint Marie no. 114. Fotografie: Studio 22.

Auteur: Monique van Beekhoven

LEES OOK 

         


        Leave a comment

        Please note, comments must be approved before they are published