JAPANDI WOONSTIJL: DE STILLE KRACHT VAN EEN BASIC INTERIEUR

Als je in daily life van hot naar her rent en je best doet om alle ballen hoog te houden, dan is het fijn als het thuis een oase van rust is. Misschien is dat wel dé reden dat een basic interieur op dit moment de meest gewilde woonstijl is. De natuurlijke materialen en ingetogen kleuren met een vleugje Japan en een snufje Scandinavië (Japandi dus) zorgen voor rust en regelmaat en zijn toch verre van saai. 

Japandi of scandiFoto links: LAB chalk (kalkverf) Frosted Sand no. 374. Interieur: @atelieroost.amsterdam. Foto midden: LAB chalk (kalkverf) Mushroom no. 287. Interieur: @pamdosal. Foto rechts: LAB wallpaint Spider Mum no. 310 (wanden en plafond). Interieur: @japandiinterieur. Design: @levhinteriors. Fotografie: Monique Bluemink.

YOU NEED TO CALM DOWN

Of je het nu een basic, Scandinavisch of Japandi - een mix van Scandinavië en Japanse invloeden - interieur noemt, we hebben allemaal hetzelfde voor ogen: een huis dat rust uitstraalt. Een mix van natuurlijke materialen en kleuren die je als vanzelf in de zen-stand zetten en ervoor zorgen dat je ontspant. Een trend is de basic stijl eigenlijk al lang niet meer te noemen, het past juist maar al te goed bij de huidige tijdgeest. Als alles om je heen snel-snel gaat en de prikkels je om de oren vliegen, dan is de wens om van je thuis een geborgen plek te maken heel logisch.

Japandi en scandi

OUI, IK WIL JAPANDI

Hoewel Japan en Scandinavië niet bepaald naast elkaar liggen, hebben de landen een grote overeenkomst: ze stralen een natuurlijke rust uit. Hun gezamenlijke serene, minimalistische levensstijl wordt dan ook liefkozend Japandi genoemd en kan bij ons op heel wat fans rekenen.

Japandi of scandiFoto links: LAB chalk (kalkverf) Grey Clay no. 74 (bogen), Frosted Sand no. 374 (wanden) en LAB binnenlak Frosted Sand no. 374 (bank). Interieur: @studionoorddrachten.

Japandi is tijdloos, natuurlijk, ingetogen, zonder franje en zeker niet overweldigend. Wit is favoriet, maar ook zandkleuren en andere natuurtinten worden met elkaar gemixt. Daarnaast zie je veel organische vormen, zachte stoffen en natuurlijke materialen. Hout, riet, wol, linnen, marmer, travertin en beton(look) zorgen ervoor dat het nooit koel en kil wordt. Wat de Japandi-stijl net even anders maakt dan een Scandinavisch interieur, zijn de contrasten met donkere kleuren en houtsoorten. Nog een dikke plus: de stijl kan worden doorgevoerd door het hele huis: van woonkamer, tot keuken en badkamer 

LEES OOK: RELAX! ZO KRIJG JE EEN NIEUWE BADKAMER ZONDER TE SLOPEN

Japandi of Scandi

Japandi of scandiFoto boven: LAB badkamercoating Spider Mum no. 310. Interieur: @patriciarompen. Foto links en rechts: LAB chalk (kalkverf) Mushroom no. 287. Interieur: @pamdosal. Fotografie: Lotte van Uittert.

WIT IS FAVORIET

Wittinten zijn de grote favoriet in een basic, Japandi interieur. Een witte basis brengt niet alleen rust en puurheid, het maakt een ruimte ook optisch groter. Ideaal als je woonkamer niet heel groot is of op het noorden ligt. En met wit bedoelen we niet alleen spierwit, als je alleen al naar de LAB colourcard kijkt, dan vallen de verschillende wittinten meteen op. Denk bijvoorbeeld aan White Wood no. 201, Spider Mum no. 310, Dark Ice no. 233 of natuurlijk Frosted Sand no. 374.

Japandi of ScandiLAB cementum (betonlook) Spider Mum no. 310. Interieur: @atelieroost.amsterdam.

DE JUISTE WITTINT KIEZEN

De ene wit is de andere niet en jouw favoriete tint kan er bij jou thuis zomaar heel anders uitzien dan in de winkel of op je scherm. Lichtinval is daarvan een belangrijke oorzaak. Want een ruimte op het zuiden krijgt nu eenmaal meer en warmer licht binnen dan een kamer op het koelere noorden. Om de mooiste wittint uit te zoeken heeft LAB grote kleurstalen en sample potjes, zodat je thuis kunt testen wat het mooiste op jouw muren uitkomt. Kijk ook op verschillende momenten op de dag, want dat maakt zeker ook verschil.

wittinten
Wittinten

 
Heb je de LAB colourcard in huis? Dan kun je hiermee eenvoudig een kleur vinden die mooi combineert met de gekozen wittint. De colourcard is namelijk zo opgebouwd dat je bovenaan elke rij een wittint ziet en deze past goed bij de kleuren die je in dezelfde verticale rij vindt. Zo staat de lichte Frosted Sand no. 374 bijvoorbeeld geweldig met de warme aardetint Mushroom no. 287. Op onze kleurenwaaier vind je ook suggesties voor mooie kleurencombinaties. 

LEES OOK: DIT IS DE INVLOED VAN LICHTINVAL OP EEN VERFKLEUR

Japandi of ScandiLAB chalk (kalkverf) Frosted Sand no. 374. Interieur: @atelieroost.amsterdam.

EEN SCANDINAVISCH INTERIEUR MET KLEUR

Basic en wit mogen dan hand in hand gaan, dit wil niet zeggen dat kleur verboden is. Combineer de wittinten bijvoorbeeld met warme nudes, grijstinten, beige en olijfgroen: kleuren die zijn geïnspireerd op de natuur en daardoor nooit te overheersend zijn. Wél brengen ze diepte aan en geven ze de basic stijl meer zachtheid. Denk bijvoorbeeld aan White Truffle no. 644, Amaze no. 535, Ibiza Rush no. 966 en Zen Garden no. 680

Japandi en Scandi

Zoek je meer contrast? Dan zijn de blauwe Denim no. 248, chocoladebruine Magnum no. 708 en diepe Night Blue no. 273 prachtige stoere aanvullingen voor een minimalistisch Japandi interieur.

LEES OOK: LIEVER NIET DIE STANDAARD WITTE MUREN? ZO VIND JE MOOIE BASISKLEUREN VOOR JE HUIS

Japandi en ScandiLAB chalk (kalkverf) Sensational Sand no. 290. Interieur: Liza Wassenaar, @vtwonendesignbeurs. Fotografie: Sonja Velda.

EEN JAPANDI INTERIEUR MET KINDEREN

Blijft wit in jouw huishouden nooit lang wit? Dan gaan bij jou de alarmbellen waarschijnlijk al rinkelen bij een licht interieur. Bij een witte bank of eetkamerstoelen kunnen we ons daarbij iets voorstellen, maar bij witte of lichte wanden valt de schade over het algemeen best mee. LAB wallpaint heeft schrobklasse 1 en dat betekent dat de muurverf goed reinigbaar is. Breng je daarover nog twee lagen LAB wandcoating aan, dan ben je zeker veilig voor vlekken. Ja, ook die van pastasaus en een omgestoten glas rode wijn. En kies je niet voor spierwit, maar zachtgrijs, zand of beige, dan valt een vlek sowieso minder op. Maak de muur wel zo snel mogelijk schoon, dan zul je er hoogstwaarschijnlijk niets meer van terugzien. 

Japandi of scandiLAB wallpaint Spider Mum no. 310. Interieur: @japandiinterieur. Design: @levhinteriors. Fotografie: Monique Bluemink.

Auteur: Monique van Beekhoven

LEES OOK  

 


Laat een reactie achter

Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.