DIT IS DE INVLOED VAN LICHTINVAL OP EEN VERFKLEUR

In je zoektocht naar dé kleur voor je woonkamer, keuken of een andere ruimte in huis is lichtinval belangrijker dan je denkt. De ligging van de kamer kan zomaar de oorzaak zijn van dat jouw favoriete kleur er thuis heel anders uitziet dan in de winkel of op de kleurenwaaier. Kleuren kunnen zelfs gedurende de dag veranderen. We leggen hieronder uit wat het effect is van lichtinval op kleur en hoe je de ideale verfkleur vindt voor een kamer op het noorden, zuiden, oosten of westen.

LAB Wallpaint in de tinten Arabic Desert no. 710 (wand) en Nordic Lake no. 747 (plafond) Interieur: @_nancyfaber en @sofiedekruijff

HUH? HET IS EEN HEEL ANDERE KLEUR!

Iedereen kent wel het moment dat je schilderwerk is opgedroogd en je wordt overvallen door een lichte teleurstelling. Of sterker nog: je vraagt je af of bij het mengen van de verf iets totaal verkeerd is gegaan. Want de kleur die jij hebt uitgekozen, ziet er in de praktijk toch echt heel anders uit.

De oorzaak kan de combinatie met andere kleuren in huis zijn, waardoor het effect net even anders is. Maar veel vaker komt het door de ligging van de ruimte, oftewel een gebrek of juist een overvloed aan zonlicht. Het licht bepaalt namelijk hoe jij een kleur ziet. Wanneer je bij de keuze van een nieuwe verfkleur rekening houdt met het licht, kan er maar weinig fout gaan. Sterker nog: je kunt juist gebruik maken van het daglicht.

KLEUR VERANDERT GEDURENDE DE DAG

Het daglicht dat je huis binnenkomt, verandert gedurende de dag en daarom kan een kleur in de ochtend anders overkomen dan in de middag. De zon komt namelijk op in het oosten en gaat via het zuiden onder in het westen. Ligt jouw woonkamer op het noorden of oosten, dan betekent het dat maar weinig daglicht binnenkomt en dat dat licht ook nog eens een koele uitstraling heeft. Een kamer op het zuiden heeft juist een gedeelte van de dag direct zonlicht en daardoor warmer licht.

KAMER OP HET NOORDEN

Ligt jouw ruimte op het noorden, dan komt maar weinig zonlicht binnen en is de hoeveelheid daglicht dus vrij constant. Licht vanuit het noorden heeft een koele, blauwachtige ondertoon en tinten met weinig warme pigmenten zullen dus nog koeler lijken.

  • Kies je in een kamer op het noorden voor kleuren zoals bruin en oranje, dan laat je de ruimte warmer lijken.
  • Heb je liever geen kleur in huis, grijp dan niet meteen naar de witkwast. Ook niet als je hoopt dat een kleine kamer daardoor groter lijkt. Want met licht vanuit het noorden kan wit er juist een beetje grijs en groezelig uit gaan zien. Kies liever voor een warme wittint of beige, deze kleuren komen op het noorden goed tot hun recht.

KAMER OP HET ZUIDEN

Ligt de ruimte die je gaat schilderen op het zuiden, dan heb je geluk. Deze lichtinval zal je namelijk bijna nooit teleurstellen. Het licht heeft een warme ondertoon, waardoor warme en koele kleuren goed uitkomen.

  • Wil je toch graag een grijs- of blauwtint, doe dan eerst een test met een kleurstaal op de muur, want een koele tint kan nét even anders uitkomen wanneer het zonnetje erop staat. 
  • Probeer felle kleuren altijd eerst uit, want deze kunnen in een kamer op het zuiden soms wat heftig overkomen. Dit geldt ook voor spierwit: in de volle zon doet dit bijna pijn aan je ogen.

KAMER OP HET OOSTEN

Bij een ruimte op het oosten heb je in de ochtend warm licht en in de middag wordt dit licht steeds koeler en dus blauwer. Dit kan best lastig zijn bij je kleurkeuze.

  • Zachte pastellen en natuurlijke kleuren werken in een ruimte op het oosten goed. Groen en paars zijn ook verrassend mooi in een kamer op het oosten.
  • Pas op met roodtinten met licht uit het oosten. Misschien denk je hiermee juist warmte te brengen, maar door het koele, blauwe licht komt de kleur heel anders over.

KAMER OP HET WESTEN

Een kamer op het westen heeft precies het tegenovergestelde van een ruimte op het oosten: de dag begint met koel licht en dit wordt in de loop van de middag steeds warmer. 

  • Ook in een kamer op het westen doen lichte kleuren het goed: niet alleen wit, maar ook poedertinten zoals grijs en roze. Kalkverf is hier ook heel geschikt, omdat je hiermee mooi met het licht kunt spelen.
  • Het licht uit het westen bevat veel lichtreflectoren, daarom zijn lichte kleuren zo goed: deze weerkaatsen het licht. Kies je juist voor donkere kleuren, dan werkt dat averechts. 


Niet alleen lichtinval heeft invloed op hoe je de kleur ziet, maar ook de hoeveelheid licht heeft effect. Want of je alleen een dakvenster of juist een glazen achterpui hebt, dat maakt natuurlijk nogal wat uit. En heb je een paar flinke bomen in de achtertuin staan, dan kan de schaduw hiervan ook de kleur beïnvloeden of ervoor zorgen dat de tint minder fel oogt.

OOK GOED OM TE WETEN:

  • Schilder je een muur waar ramen in zitten, dan komt de kleur vaak donkerder over.
  • Schilder je een muur waar ramen tegenover zitten, dan zal dat de verfkleur lichter doen lijken.

TEST DE KLEUR EERST UIT

Wil je weten hoe het daglicht binnenvalt in de kamer die je wilt aanpakken en wat dat voor effect heeft op de kleur? Vraag dan een aantal kleurstalen aan en hang deze met een plakbandje aan de bewuste muur. Een sample potje bestellen en een kleurvlak maken op de muur kan natuurlijk ook. Kijk op verschillende momenten van de dag wat de kleur doet, ook als je ‘s avonds de lampen aan hebt. Wie weet is een tint lichter of warmer tóch mooier dan je in eerste instantie dacht. Je zult in ieder geval veel minder snel spijt hebben van je kleurkeuze.


Auteur: Monique van Beekhoven

LEES OOK:


Laat een reactie achter

Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.