BINNENKIJKEN BIJ ISA HOES: MEER RUST DOOR KLEUR

Actrice en schrijfster Isa Hoes verruilde twee jaar geleden een riant huis bij het Vondelpark voor een appartement aan een klein plein in hartje Amsterdam. Eerder woonde ze op een boerderij met haar in 2010 overleden man Antonie Kamerling en hun twee kinderen Merlijn en Vlinder. 'In onze vorige huizen hadden we altijd felle kleuren – groene, roze, blauwe, gele, zelfs gouden muren,' vertelt Isa. 'Maar toen we een plan maakten voor dit nieuwe huis, vroeg Vlinder: kunnen we het alsjeblieft iets minder heftig doen dit keer?' Maar kan een kleurrijk iemand als Isa Hoes wel kleur uit haar leven bannen?

Binnenkijken bij Isa HoesLAB wallpaint Amaze no. 535 (wanden) en referentiekleur LAB wallpaint en LAB binnenlak White Ice no. 39 (kozijnen).

TEST 1, 2, 3 ... 100

'Vlinder en ik verhuisden met z'n tweeën hiernaartoe,' vertelt Isa aan de eettafel, haar favoriete plek in huis. 'Merlijn was inmiddels uitgevlogen. Dus toen de verbouwing klaar was, liet ik alles wit maken. Voor Vlinder. Alleen de keuken, die ik speciaal voor dit huis liet ontwerpen, was lichtroze met een groen geaderd blad van natuursteen. Het moest de eyecatcher worden en dat is het ook, ik ben er helemaal gek op.' De verliefde blik die ze over haar keuken laat glijden, zegt bijna nog meer daar haar woorden.

Binnenkijken bij Isa HoesLAB wallpaint en LAB binnenlak Amaze no. 535 (wanden en plinten) en referentiekleuren LAB binnenlak Bee Balm no. 538 (keuken) en LAB wallpaint en LAB binnenlak White Ice no. 39 (plafond en balken).

'Maar na een jaar dacht ik: ik ben zo ongelukkig hier, wat is dat toch? Toen besefte ik dat ik terug moest naar kleur. Vlinder was het daar gelukkig mee eens.' Isa begon aan een poging om een muur te schilderen, maar kwam niet verder dan allemaal kleine proefvlakjes. Uiteindelijk schakelde ze de Schilderzusjes in om haar te helpen.' Ze moesten heel hard lachen toen ze de al die kwastvegen op de wand zagen. Via hen kwam ik in contact met LAB interieurstylist Karin, die me kleuradvies gaf. Eerlijk gezegd twijfelde ik over de aardetint Amaze no. 535 die ze na uitgebreid overleg adviseerde voor de woonetage. Saai, dacht ik. Maar ze had gelijk! Dit was wat de keuken en de zitkamer nodig hadden, en vooral wat ik nodig had. Ik heb nu kleur terug, en daarmee warmte, maar de kalmte is gebleven.'

Binnenkijken bij Isa HoesLAB wallpaint en LAB binnenlak Amaze no. 535 (wand bij raam en plint) en referentiekleuren LAB cementum (betonlook) Jewel no. 66 (wand haard) en LAB wallpaint en LAB binnenlak White Ice no. 39 (plafond en balken).

PERSOONLIJKE TAFERELEN

'Ik kan enorm verschillend zijn in stijl en energie, een mens is niet één ding, nietwaar? Zo kan ik in kleding van zwart en wit houden, maar zal ik mijn huis nooit zwart-wit maken. Al is het voor mijn doen nu zeldzaam rustig in de basis. Daar heb ik in deze fase kennelijk behoefte aan.

Het leuke is wel dat het juist daardoor extra veel effect heeft als ik met bloemen, kunst en accessoires kleur toevoeg. Daar ben ik dan ook constant mee bezig, ik geniet ervan om voortdurend dingen te blijven veranderen in huis.' Je ziet het als Isa erop wijst. Want overal waar je maar kijkt, van de woonkamer tot de keuken en de slaapkamer staan spullen ogenschijnlijk toevallig bij elkaar. Stapeltjes boeken met een kleurige plant, een sculptuur, of een discobol erop. Een vintage kastje met een rode vaas, gele bloemen en foto van Serge Gainsbourg erachter. Schijnbaar achteloze taferelen, maar allemaal doelbewust gerangschikt door Isa. Taferelen die steeds blijven veranderen, net als de kleurrijke mix van kunst aan de muur.

LEES OOK: 5 KLEUR- EN STYLINGTIPS VAN ISA HOES

Binnenkijken bij Isa HoesFoto links: Referentiekleur LAB cementum (betonlook) Jewel no. 66 (wand en kast) en LAB wallpaint en LAB binnenlak Amaze no. 535 (wand bij raam). Foto rechts: LAB wallpaint en LAB binnenlak Amaze no. 535 (wand en planken achter de bank) en referentiekleuren LAB wallpaint en LAB binnenlak White Ice no. 39 (plafond en balken) en LAB binnenlak Shade of Linen no. 561 (dichte kast).

WELKOM IN HET PRIVÉDOMEIN

'Mijn huis is echt mijn privédomein, ik houd het liefst zoveel mogelijk voor mezelf,' zegt Isa stellig. Logisch ook, voor iemand met een leven in de publiciteit. Toch leidt ze haar bezoekers enthousiast rond door alle vertrekken. De terechte trots over haar interieur, waarin ze zichzelf weerspiegeld ziet, wint het van de behoefte aan terughoudendheid.

'Voor mij is het onmisbaar om een plek te hebben die me omarmt, waar ik me gelukkig voel, waar ik helemaal mezelf kan zijn. Omringd zijn door mooie spullen en persoonlijke dingen helpt me daarbij.' Onder die laatste categorie vallen ook de herinneringen aan Antonie. Haar overleden man is liefdevol aanwezig in huis. Op foto's en posters, maar ook symbolisch in de fonkelende kristallen, die overal een plek hebben. 'Die verzamelden we samen, het was echt iets van ons,' vertelt Isa.'

De intimiteit van het huis wordt verder versterkt doordat achter de ramen aan de voorkant enkel de lobbige bladeren van enorme kastanjebomen wuiven. De natureltint op de wanden laat de grens tussen binnen en buiten vervagen, samen met het diepe bruin van de houten visgraatvloeren, zodat je je hier bijna in een bos waant. 'Daarom zit ik ook bijna altijd aan de eettafel,' zegt ze. 'Of het nu is om te werken of de krant te lezen.'

Binnenkijken bij Isa HoesLAB wallpaint en LAB binnenlak Amaze no. 535 (wanden en plinten) en referentiekleur LAB wallpaint en LAB binnenlak White Ice no. 39 (plafond, balken en kozijnen).

KROON OP HET HUIS

Een verdieping hoger is het leuk om te zien hoe Vlinder bij haar keuze voor wit is gebleven, al heeft haar kamer nu een warmbloedige wittint op de wanden gekregen: Frosted Sand no. 374. Isa's slaapkamer met een open badkamer op een zwevende vloer ademt de luxe van een exclusief spahotel. Nergens zitten tegels, alles vloeit organisch in elkaar over en heeft dezelfde rustgevende, warme tint. De zijdezachte neutral Nude Cashmere no. 312 heeft een lichtroze teint. 'Voor mij is dit de perfecte combinatie van mooi en comfortabel. Hier is niks standaard, dit is helemaal mijn zone. Voor mijn lichaam en geest is dit een ultiem weldadige plek, en daar draagt de nieuwe kleur op de wanden absoluut aan bij.'

LEES OOK: COPY PASTE: ALLES OVER DE KLEUREN UIT DE WONING VAN ISA HOES

Binnenkijken bij Isa HoesReferentiekleuren LAB cementum (betonlook) Mushroom no. 287 (wanden) en LAB wallpaint en LAB binnenlak White Ice no. 39 (plafond en balken).


Beter wordt het niet, zou je denken, maar Isa's huis heeft een letterlijke kroon, die zich onthult als je nog verder naar boven gaat. Een zee van licht en lucht komt je dan al tegemoet, versterkt door de sprankelende Calm Mood no. 155 op de muren van de overloop. De tint speelt een frisse hoofdrol in het interieur. 'Kijk, dit dakterras gaf de doorslag om dit huis te kopen,' straalt Isa, 'want ik had echt behoefte aan een huis met meer buitenruimte. Hier zit ik helemaal vrij onder de blauwe hemel, midden in de Amsterdamse reuring, zó gelukkig mee!'

Binnenkijken bij Isa HoesFoto links: LAB wallpaint en LAB binnenlak Frosted Sand no. 374 (wanden en plinten). Foto rechts: LAB wallpaint Calm Mood no. 155 (wand bij trap), LAB wallpaint en LAB binnenlak Nude Cashmere no. 312 (wanden en plint slaapkamer) en referentiekleuren LAB wallpaint, LAB binnenlak en LAB trapcoating White Ice no. 39 (trap, plafond en balken).

Auteur: Chris Muyres 
Fotografie: Lotte van Uittert 

LEES OOK: