GEK OP GROEN: WAAROM GROENTINTEN NOOIT VERVELEN

De laatste jaren zien we in de trendvoorspellingen iedere keer de kleur groen opduiken. Maar spreek je eigenlijk nog wel van een trendkleur als je al zolang dé favoriet van interieurliefhebbers bent? Groen zorgt voor frisheid en rust in huis en laat zich ook nog eens heel makkelijk combineren. Op groen raak je gewoonweg nooit uitgekeken. 

HET EFFECT VAN GROEN

Kleuren zijn krachtiger dan je misschien denkt. En met sommige kleuren is het soms zelfs een beetje oppassen in huis: ze kunnen een ruimte kleiner of killer maken, maar ook bepaalde gevoelens bij je losmaken. Zo staat rood voor warmte en vurigheid, maar de kleur kan er ook voor zorgen dat je hyperalert bent en niet kunt ontspannen.  

Maar dan groen... de kleur wordt geassocieerd met natuur, duurzaamheid, rust, frisheid en balans. Groen staat voor positiviteit, iets wat we in deze onrustige tijden goed kunnen gebruiken. En als jij van kleur houdt en je huisgenoot niet, dan is groen ook nog eens een perfect compromis. Groen zit in het kleurenspectrum dan ook tussen het warme rood en koele blauw in. Oftewel: groen is altijd goed. 

LAB binnenlak Zen Garden no. 680 (houtwerk en balken) en Silk Dreamer no. 194 (kozijnen). Interieur: Rachel Siwaletti van @dehuismuts. Fotografie: Lotte van Uittert. 

HONDERDEN TINTEN GROEN

Geen enkele kleur heeft zoveel kleurnuances als groen: het zijn er in totaal zelfs  honderden. En het menselijk oog kan al die verschillende tinten groen beter onderscheiden dan welke kleur ook. Sommige onderzoekers denken dat dat komt omdat we zoveel groentinten herkennen uit de natuur, maar er is ook een wetenschappelijke oorzaak. In het menselijk oog zitten namelijk drie kegeltjes waarmee je overdag kleur kunt onderscheiden. Die kegeltjes zijn ieder gevoelig voor een bepaalde kleur: rood, groen en blauw. Maar het kegeltje van rood vangt óók groen licht op en daardoor zien we zoveel meer tinten groen dan andere kleuren.  

Door al die verschillende kleurnuances is er altijd wel een kleur groen die je mooi vindt. Zo neigt het ene groen wat meer naar het grijs, het andere groen naar het populaire beige en zijn olijfgroen, avocado en legergroen meer aan de liefhebbers van kleur besteed. En wat dacht je van het klassieke en tikje chique saliegroen? Poetic Pondicherry no. 58 is één van onze favoriete groentinten. 

LAB wallpaint en binnenlak Poetic Pondicherry no. 58 (plafond en wand) en AMS Leaves no. 602 (wandkast). Interieur: Femke Meines. Fotografie: Lotte van Uittert.

LAB binnenlak Silk Dreamer no. 194 (plafond), LAB wallpaint Spider Mum no. 310 (wanden) en Farrow & Ball Lichen no. 19 (keuken). Interieur: Rachel Siwaletti van @dehuismuts. Fotografie: Lotte van Uittert.

KOEL EN WARM GROEN

Vind je het lastig om uit al die groentinten dé kleur te kiezen? Kijk dan eerst eens naar de lichtinval in huis en baseer daarop een keuze voor een koele of juist warmere groentint. Een kamer op het noorden kan met een koele groentint kil gaan aanvoelen, een warme groentint past daar dan veel beter. En dat geldt ook voor de omgekeerde situatie: ligt de ruimte op het zuiden en komt de zon een groot gedeelte van de dag binnen? Dan komt een koele groentint daar veel beter tot zijn recht. In dit artikel lees je meer over het effect van lichtinval op een kleur.

De kleurpigmenten in het groen maken trouwens dat de groentint warm of koud is. Groen ontstaat door het mengen van geel en blauw en doe je van beide kleuren evenveel bij elkaar, dan ontstaat het puurste groen. Zit er iets meer geel in dan blauw, dan wordt de groentint warmer en is het blauw in de meerderheid, dan wordt het groen koeler van kleur.   

LAB binnenlak Monumental Moss no. 265. Fotografie: Muk van Lil.

MOOIE KOELE GROENTINTEN ZIJN:

    MOOIE WARME GROENTINTEN ZIJN:

    GROEN COMBINEREN

    Juist omdat groen zoveel gedaanten kan aannemen, is het combineren van de kleur niet zo heel lastig. Groen werkt prachtig in ton-sur-ton: meerdere groentinten zijn eigenlijk altijd goed met elkaar te combineren, zeker wanneer ze dezelfde ondertoon hebben. Wanneer je de colourcard van LAB erbij pakt, zie je in oogopslag welke tinten groen bij elkaar passen, maar ook met welke andere kleuren er een perfect match is. Pak je het bescheiden Mist no. 128 erbij, dan zie je dat deze het in een Scandinavische of Japandi woonstijl mooi doet met Frosted Sand no. 374. Kan er juist meer pit bij? Dan is Army Green no. 211 een goede toevoeging. 

    Wil je groen iets gedurfder toepassen, dan zijn oranjetinten hiervoor heel geschikt. Je ziet ze in de kleurencirkel van Itten ook tegenover elkaar staan en dat betekent dat ze een mooi contrast opleveren. Zo kan het gedempte en ingetogen Limited Jade no. 479 heel goed worden gecombineerd met Nude Cashmere no. 312 en Tout no. 530. Verrassend misschien, maar door dezelfde vergrijzing passen ze heel goed bij elkaar. 

    Of ga, net zoals Joey Jaq, voor een warme combinatie van donkergroen op de trap en een zijdezachte neutral op de wand. Zo wordt de trap een echte eyecatcher! 

    LAB trapcoating Intensive Moss no. 76 (trap) en LAB wallpaint Nude Cashmere no. 312 (wand). Interieur: Joey Jaq. Fotografie: Lotte van Uittert.

    ADVIES NODIG BIJ HET KIEZEN VAN DE JUISTE GROENTINT?

    Kom naar onze conceptstore in Bussum en laat je adviseren door onze kleurexperts. Zij helpen je graag met het kiezen van de juiste groentint voor jouw interieur. Geen tijd voor een bezoek? Plan dan een online adviesgesprek in. Tijdens een persoonlijk videogesprek kijkt onze kleuradviseur mee in jouw huis en lossen we al jouw kleurvragen op. Zo kun je snel aan de slag met het opfrissen van je woning.  

    PROBEER GROEN THUIS UIT MET ONZE SAMPLE POTJES

    Ook overtuigd van groen? Bestel een sample potje van jouw favoriete groentinten, verf een stuk van de muur en ontdek hoe de kleur blend in jouw interieur. Of plak een kleurstaal op de wand en kijk wat lichtinval op verschillende momenten van de dag doet.

    LAB binnenlak Zen Garden no. 680 (schuine wand) en LAB wallpaint Just Jimmy no. 559 (wand). Interieur: Rachel Siwaletti van @dehuismuts. Fotografie: Lotte van Uittert.

    Auteur: Monique van Beekhoven

    LEES OOK: 

     


    Laat een reactie achter

    Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.