5 TIPS OM DE BUITENKANT VAN JE HUIS TE SCHILDEREN
In huis durven we steeds vaker te kiezen voor kleur. Alleen maar witte muren zijn inmiddels al een aantal jaar verleden tijd. En hoewel het buitenshuis misschien veiliger voelt om te kiezen voor standaard tinten voor je houtwerk en muren, kan dit ook anders. Met de nieuwe buitenlijn van LAB neem je de sfeer van binnen vanaf nu heel makkelijk mee naar buiten!
De duurzame buitenlijn is verkrijgbaar in alle 176 LAB COLOURS en in vrijwel iedere andere tint. De LAB Exterior collectie bestaat uit LAB Buitenlak, LAB Houtprimer Buiten, LAB Houtbeits en LAB Wallpaint Exterior. Al deze producten zijn geproduceerd in Nederland en zijn speciaal ontwikkeld voor het Nederlandse klimaat. Net als bij de rest van het LAB PAINT assortiment zijn er geen concessies gedaan aan de kwaliteit, waardoor je kunt uitgaan van een extreem duurzaam resultaat.
Foto: LAB Houtbeits in Night Sky no. 101 door @ellefotografie
Zo kies je de perfecte kleur voor buiten
Wil je de sfeer van binnen doortrekken naar buiten? Houd er dan rekening mee dat kleuren buiten altijd helderder overkomen doordat er veel meer licht is. Heb je binnen bijvoorbeeld Mushroom no. 287 op de muren? Kies voor de buitenmuur dan voor Amaze no. 535 of Grey Clay no. 74. Ga voor één of twee tinten donkerder als je hetzelfde effect wilt. Beoordeel een LAB Kleurstaal dus ook buiten om een idee te krijgen van het resultaat.
Tips om de buitenkant van je huis te schilderen
Hoewel ieder product natuurlijk net even anders werkt, hebben we een aantal tips verzameld die van toepassing zijn op de hele buitenlijn. Wil je zeker zijn van een duurzaam eindresultaat? Houd dan rekening met de volgende vijf tips.
Foto: LAB Houtbeits in LAB ARCHIVE COLOUR Snow no. 56 en Night Sky no. 101 door @ellefotografie
1. Een goede voorbereiding is key
Het wordt vaak vergeten, maar het is het allerbelangrijkst voordat je begint met schilderen: de voorbereiding. Maak muren schoon en droog, verwijder vuil en losse lagen verf en vul gaten op. Ga je aan de slag met LAB Buitenlak? Maak ook de ramen vooraf goed schoon om lekstrepen op het eindresultaat te voorkomen. Ontvet houtwerk goed en schuur het licht op. Met een schuurspons kun je dit combineren. Voor de hechting van een nieuwe verflaag is opschuren voldoende. Bij goede bestaande verflagen hoeft het hout niet helemaal kaal geschuurd te worden. Zorg eveneens dat je gaten opvult voordat je aan de slag gaat met grondverf. Omdat LAB Houtprimer Buiten dikker is, vult het kleine oneffenheden op en zorgt het voor een goede dekking én hechting met LAB Buitenlak. Lees vooraf altijd het productadvies van het product waarmee je aan de slag gaat.
2. Bespaar niet op schildersbenodigdheden
Naast een goede voorbereiding is het juiste gereedschap net zo belangrijk. Zorg voor geschikte kwasten en rollers, gebruik goed schilderstape en kit en plamuur van hoge kwaliteit. Je kunt schilderen zien als een systeem waarbij je verschillende stappen moet doorlopen. Dit systeem is zo zwak als de zwakste schakel. Wil je besparen op een onderdeel? Dan heeft dit niet alleen effect op het resultaat, maar ook op de duurzaamheid ervan. Op de lange termijn is de investering in de juiste materialen het meer dan waard. Twijfel je wat je nodig hebt? Met onze verwerkingspakketten voor buitenlak heb je meteen alles in huis.
3. Breng altijd twee afwerklagen aan
Wil je zeker zijn van een optimaal resultaat dat lang mooi blijft? Breng dan altijd twee lagen per product aan. Hierdoor komt de kleur uit zoals hij bedoeld is en het heeft impact op de sterkte van het resultaat. Een grondverf is de verbinding tussen hout en lak. Het is daarom heel belangrijk dat de grondlaag goed is. Daarom is het verstandig om ook hiervan twee lagen aan te brengen. LAB Houtprimer Buiten is overigens zo sterk dat deze twee jaar goed blijft zonder aflak.
4. Bewaar de verf en kwasten op de juiste manier
Als je goede verf onder de juiste omstandigheden bewaart, is het zonder problemen twee tot drie jaar houdbaar. Handig als je schilderwerk moet bijwerken. Laat een pot verf ’s winters niet in de auto of schuur staan. Buitenverf kun je het best in de kelder of op zolder bewaren bij een constante temperatuur. Houd de ruimte tussen de verf en deksels zo klein mogelijk en zorg dat blikken goed afgesloten zijn. Het is verstandig om overgebleven verf over te gieten in een nieuw blik. Maak de rand schoon en zorg dat het blik goed afgesloten is. Als je buiten gaat verven ben je waarschijnlijk niet binnen twee dagen klaar. Gelukkig kun je kwasten en rollers gewoon hergebruiken. Doe er na gebruik aluminiumfolie omheen. Nog een voordeel: je hoeft ze hierdoor tussendoor niet schoon te maken!
5. Houd rekening met het seizoen
Maak een goede planning als je buiten wilt gaan schilderen. Vanzelfsprekend moet je vocht en regen vermijden. Hierdoor droogt de verf niet goed. Schilder altijd bij droog weer en kijk ook naar de weersvoorspelling in de dagen nadat je van plan bent te beginnen. Schilder in de zomer niet in de volle zon. Hierdoor kan de verf namelijk juist te snel drogen. In mei zijn de dagen langer dan in september of oktober. Bedenk dus vooraf hoeveel uur je per dag wilt schilderen en houd rekening met de droogtijden.
Foto: Muk van Lil
Zie je er ondanks deze tips tegenop om zelf aan de slag te gaan? Met Vestingh Paint & Projects ontzorgen we je graag volledig! Onze gespecialiseerde vakmensen hebben ruime ervaring in uiteenlopende schilder- en behangklussen. Neem vrijblijvend contact op via projecten@vestingh.nl voor meer informatie of kom langs in onze conceptstore in Bussum.
Laat een reactie achter