BLIJ VAN BLAUW: TIJD VOOR EEN FRISSE WIND IN HUIS
Vraag aan een willekeurige voorbijganger wat zijn favoriete kleur, is en grote kans dat het antwoord blauw is. Blauw is wereldwijd dan ook dé lievelingskleur. Het staat voor een wolkenloze lucht, eindeloze mogelijkheden, een frisse bries en je favoriete jeans. Hoog tijd voor wat meer blauw in huis!
Foto links: LAB wallpaint Sparkling Sapphire no. 810, White Lee no. 888 en Blue Bay no. 941. Fotografie: @atelieroost.amsterdam. Foto rechts: Won Hundred CFW SS25. Fotografie: James Cochrane.
GESCHIEDENIS VAN BLAUW
In de oudheid had men gek genoeg een lichte afkeer voor blauw. Bij de oude Grieken draaide het maar om drie kleuren: zwart, wit en rood. De Romeinen vonden blauw een barbaarse kleur en haalden hun neus ervoor op. Maar rond de 12e eeuw keerde het tij, en geloofden vooraanstaande figuren aan het Franse hof dat blauwe tinten goddelijk waren. Kathedralen kregen prachtige blauwe gebrandschilderde ramen, de heilige maagd Maria werd steeds vaker afgebeeld in een mantel van ultramarijn. Dit pigment was eeuwenlang het meest geliefd en later ging indigo ook een belangrijke rol spelen. Ultramarijn werd van steen gemaakt, indigo was een kleurstof geperst uit gefermenteerde plantenbladeren. De productie van beide kleuren vergde veel bloed, zweet en tranen.
Foto rechts: The Garment CFW SS25. Fotografie: Bryndis Thorsteindottir.
Blauw is dus de kleur van droefenis - dan weet je meteen waar het Engelse I’m blue en blue Monday vandaan komt - opgeklommen naar een zeer belangrijke kleur voor veel culturen. Veel hindoegoden worden afgebeeld met een huis in de kleur van de hemel. Een kleur die ook staat voor betrouwbaarheid, niet in de laatste plaats doordat de marine blauwe uniformen ging dragen omdat het goed bestand zou zijn tegen de invloeden van zee en zon. Vandaar ook het marineblauw. Tegenwoordig is blauw met afstand zelfs de meest geliefde kleur ter wereld.
Farrow and Ball Wimborne White no. 239 en Oval Room Blue no. 85.
DIT ROEPT BLAUW OP
Bij blauw denken we aan de lucht en de oceanen. Aan frisheid, puurheid en oneindigheid: the sky is the limit. Het is een positieve kleur die ook staat voor betrouwbaarheid en vrede. Niet zo vreemd dat veel organisaties een blauw logo hebben. Denk maar aan de VN, KLM en Philips. En wat dacht je van onze overheid en de uniformen van de politie?
In onze interieurs zorgt blauw voor rust, harmonie en een frisse bries. Kleine ruimtes maak je er optisch groter mee, kamers op het zuiden zorgen door hun warme gloed dat het blauw licht en luchtig oogt. Bijna verkoelend zelfs. Daar staat tegenover dat blauw door sommigen ook als kil en afstandelijk wordt gezien.
Foto rechts: LAB wallpaint Calm Mood no. 155, LAB wallpaint en LAB binnenlak Nude Cashmere no. 312. Fotografie: @lottevanuittert.
DE EFFECTEN VAN BLAUW:
De ene blauw is de andere niet en afhankelijk van de tint, intensiteit en combinatie roept blauw verschillende emoties op.
1. Rustgevend
Met name lichtblauw associëren we met zachtheid, rust en sereniteit. Denk maar aan pastelblauw en zacht babyblauw. Deze lichte blauwtinten helpen je te ontspannen en te ontstressen en zijn daarom ideaal in een slaapkamer, badkamer of andere plek in huis waar je je graag ontspant.
2. Ruimtelijkheid
In kleine ruimtes doet blauw wonderen, omdat het de kamer groter doet lijken. Vooral lichtblauw heeft die gave. Dat komt omdat blauw een gevoel van oneindigheid oproept, net als een hemelsblauwe lucht. Bovendien zorgt een koele blauwtint ervoor dat een muur verder weg lijkt en dat versterkt ook je gevoel van ruimte.
3. Verkoelend
Vooral in warme landen zorgen blauwe muren voor een verkoelend effect. Heb je een warme kamer op het zuiden? Dan kun je deze truc ook toepassen.
4. Vertrouwelijk
Blauwtinten roepen een gevoel van vertrouwen op, met name de wat donkere blauwen zoals marineblauw en koningsblauw. Organisaties maken daar graag gebruik van bij het inrichten van de werkplek.
5. Balans
Blauw is nooit té aanwezig of opdringerig in een ruimte en roept geen heftige emoties op. Studies hebben zelfs aangetoond dat de kleur blauw de hartslag en bloeddruk naar beneden kan brengen. Blauw houdt de emoties in balans en zorgt voor een gevoel van controle en tegelijkertijd ontspannenheid. Een fijne kleur voor plekken waar je graag de harmonie bewaart, zoals de keuken of eetkamer.
LAB wallpaint en binnenlak Stunning View no. 32. Interieur: @studiodelatour.
TRENDKLEUR IN 2025
Blauw is door kleurexperts tot een van dé kleuren van het jaar 2025 benoemd. En dan met name de koele, vergrijsde variant die zorgt voor rust en frisheid in huis, maar je interieur ook een stedelijke vibe en Franse allure geeft. Hoe blauw dat allemaal voor elkaar krijgt? Het is maar net hoe je de kleur toepast en hoe je ‘m combineert. Zo is het een frisse aanvulling op onze beige interieurs, zit blauw als gegoten bij vintage interieurs met veel hout en behoud je met blauw rust in je Scandi interieur. Het trendy vergrijsde blauw pas je toe met LAB kleuren Calm Mood no. 155, Nordic Lake no. 747 of Himalaya Haze no. 846.
Foto links: LAB binnenlak Calm Mood no. 155, Mrs. Wool no. 108 Silk Dreamer no. 194 (kozijn en plinten) en LAB wallpaint Shade of Linen no. 561 (wand). Interieur: @dehuismuts. Fotografie @lottevanuittert. Foto midden: The Garment CFW SS25. Fotografie: James Cochrane. Foto rechts: LAB wallpaint Sparkling Sapphire no. 810, White Lee no. 888 en Blue Bay no. 941. Fotografie: @atelieroost.amsterdam.
LEES OOK: VAN SMAAKVOL MOKKA TOT STYLISH BURGUNDY... DIT ZIJN DE TRENDKLEUREN VOOR 2025.
WELKE BLAUWTINT KIES JE?
Er zijn maar weinig kleuren die niet combineren met blauw. Blauw in combinatie met neutrale tinten zoals wit, grijs en beige geeft een verfijnde, klassieke uitstraling. En combineer je een blauwtint met warmere kleuren zoals geel, oranje of bruin, dan krijg je een heel levendige ruimte. Maar welke blauwtint kies je? Ga je voor zacht grijsblauw, elegant paarsblauw, koel ijsblauw, hemelsblauw of mysterieus indigo?
Laat de keuze voor de blauwtint met name afhangen van de lichtinval en de afmetingen van de ruimte. Blauw is zo veelzijdig, dat er altijd een tint is die bij jou en je interieurstijl past.
Zo reflecteren koele, lichte blauwtinten meer licht en daardoor maken ze een kamer groter, ruimtelijker en luchtiger. Ze zijn ook subtieler aanwezig en dat is prettig als je wel kleur wilt in huis, maar er niet de nadruk op wilt leggen.
Donkere blauwtinten absorberen juist licht en dat maakt een ruimte intiemer en gezelliger. Donkere blauwtinten zoals marineblauw en nachtblauw creëren diepte en geven de kamer een luxe en rijke sfeer. Met donkerblauw maak je echt een statement, terwijl het donkerste blauw Night Blue no. 273 meer diepte geeft dan een zwarte muur.
MOOIE KLEURENCOMBINATIES MET BLAUW
Dit jaar zien we in de lente- en zomercollectie van de grote modehuizen het blauwgroene teal als verrassend mooie nieuwkomer. Een kleur die het ook in onze interieurs prachtig doet, omdat het een krachtige blauw is met naast groen ook zwarte nuances. Laat de diep groen-blauwe tint van Monaco Moon no. 181 stralen als focuskleur en combineer deze met het zacht blauw van Frozen Cocktail no. 27 en het lichtblauwe Himalaya Haze no. 846 voor een harmonieuze kleurencombinatie.
Foto links: Caro Editions CFW SS25. Fotografie: Bryndis Thorsteinsdottir. Foto midden: LAB wallpaint LAB binnenlak Frozen Cocktail no. 27. Interieur: @mandywoelkens. Fotografie: @lottevanuittert.
Fan van olijfgroen? Waarom dan niet de Mediterranee compleet maken met mooie blauwtinten? Combineer het zelfverzekerde Hunter no. 192 met Calm Mood no. 155, een zachte grijsgroen met een blauwe ondertoon en de donkere blauwtint Hero’s Time no. 138.
Foto midden: LAB wallpaint LAB binnenlak Mister MT no. 156 (wand plinten deur leuning) LAB trapcoating Calm Mood no. 155 (traptreden). Interieur: @femkemeines. Fotografie: @lottevanuittert. Foto rechts: LAB wallpaint Hero’s Tme no. 138. Fotografie: @Eijerkamp.
Een kamer op het warme zuiden? Koel af met Frozen Cocktail no. 27. Een mistige zachtblauwe tint die het fantastisch doet met andere koele tinten. Bijvoorbeeld het ruimtelijke lichtblauwe Himalaya Haze no. 846. Al even verfijnd, maar net iets donkerder is het grijsblauwe Blue Bay no. 941.
Foto links: LAB binnenlak Bumblebee no. 872, LAB wallpaint en LAB binnenlak Frozen Cocktail no. 27. Interieur: @mandywoelkens. Fotografie: @lottevanuittert. Foto rechts: Forza Collective CFW SS25. Fotografie: James Cochrane.
Is Mushroom no. 287 ook jou all time favourite? Combineer hem voor wat meer pit met een blauwtint. Sparkling Sapphire no. 810 is het sprankelende blauw dat je net nodig hebt. Liever een wat koelere tint als frisse tegenhanger? Dan is Nordic Lake no. 747 de mooiste combinatie.
Foto links: LAB wallpaint Mushroom no. 287. Interieur: @stectinyhouse. Fotografie: @lottevanuittert. Foto midden: Gucci.
LAB FOUNDATION
LAB heeft niet alleen liefde voor blauw, maar ook voor water. Wist je al dat je met de aankoop van een LAB product de LAB FOUNDATION steunt? Mede dankzij jouw aankoop draag je bij aan een mooiere wereld: bij je thuis de verf en waar het nodig is schoon (drink)water. Een eerlijke deal! Lees meer over de LAB FOUNDATION.
Fotografie: Max Foundation
Laat een reactie achter