BUITENKANT VAN JE HUIS SCHILDEREN: TIPS VOOR EEN PERFECT RESULTAAT

Het vroege voorjaar is bij uitstek hét moment om de buitenkant van je huis eens goed te inspecteren. Want houten kozijnen en buitenmuren hebben het tijdens de vochtige en koudere maanden flink te verduren gehad. Tijd voor een opknapbeurt? Met LAB buitenverf geef je de complete buitenboel een nieuwe look. Lees hier hoe je dat aanpakt.

LAB EXTERIOR

Hoe lang gaat schilderwerk aan de buitenkant van het huis mee?  

Regen, felle zon, sneeuw en de halfjaarlijkse code oranje zorgen ervoor dat de buitenkant van het huis er goed van langs krijgt. Hoe vaak je de muren of het houtwerk moet overschilderen, is dan ook een optelsom van de weersomstandigheden. Maar ook de plek waar je woont is van invloed: staat jouw huis dicht bij de kust, dan kan de zoute lucht ervoor zorgen dat de verf sneller afbladdert, terwijl een huis in het bos meer last van vocht zal hebben. 

Hoe vaak je de buitenkant moet schilderen is dus geen vast gegeven, maar deze gemiddelden zijn handig om aan te houden:  
  • Kozijnen en deuren aan de buitenkant van het huis: om de 5 jaar 
  • Buitenmuur met stuc- of pleisterwerk: om de 5 jaar 

Check in alle gevallen ieder jaar hoe het houtwerk of de gestuukte muur erbij staat, maak het regelmatig schoon en stip en schilder bij indien nodig. Hoe beter je het schilderwerk bijhoudt, hoe langer het meegaat. 

TIP! Wil je wel een frisse look buiten, maar niet de volledige buitenkant van je huis aanpakken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om elementen in de tuin te verven.

LAB Sample potje Mushroom no. 287
LAB Wallpaint Exterior en Terrasolie - Waterbased Mushroom no. 287.

Maak een keuze: ga je zelf aan de slag of kies je voor een schilder?

Of je nu een klein knus huisje hebt of een grote villa, het schilderen van de buitenkant is altijd een flinke klus. Met de juiste voorbereiding, handige tips en materialen is het zeker mogelijk om dit zelf te doen. En geloof ons, het geeft een enorm voldaan gevoel om te zien hoe je huis er weer fris en nieuw uitziet na een flinke schilderbeurt.  

9 tips om zelf de buitenkant van je huis te verven

1. First things first: welke kleur kies je? Hoewel het buitenshuis misschien veiliger voelt om te kiezen voor standaard tinten voor je houtwerk en muren, kan dit ook anders. Ga voor een eigentijds statement en kies voor één van de 176 LAB COLOURS. Voor wie liever voor de klassieke buitenkleuren gaat, zoals RAL9001 crème wit en RAL9328 antiekgroen, zijn deze en andere kleuren ook hoogwaardig en duurzaam te verkrijgen met LAB Eigen kleurkeuze. Ga je voor een traditionele tint of een eigentijds statement? Vergeet de kleur niet te testen voordat je begint met schilderen.

2. Woon je in een monumentaal pand, dan ben je bij het schilderen van de buiten- en binnenkant van het huis vaak aan allerlei regels gebonden. Check dit eerst wanneer je pimpelpaarse kozijnen in gedachte had. Ook de welstandscommissie van jouw gemeente kan hier een stem in hebben.

3. Wil je het mooiste resultaat? Kies dan voor goede kwaliteit verf. Zo moet de verf goed bestand zijn tegen weersinvloeden, passen bij de ondergrond én een sterke hechting hebben. Ga je voor hoogglans, zijdeglans of matte uitstraling? Zijdeglans is populair, maar kies wat jij mooi vindt.

4. Zoals gezegd: in het schuren en voorbereiden van de schilderklus gaat enorm veel tijd zitten. Maak muren schoon en droog, verwijder vuil en losse lagen verf en vul gaten op. Ga je aan de slag met de kozijnen? Maak de ramen vooraf goed schoon, ontvet en schuur het houtwerk goed. Doe je dit niet secuur, dan zal je dit terugzien in het resultaat.

5. Naast een goede voorbereiding is het juiste gereedschap net zo belangrijk. Zorg voor geschikte kwasten en rollers, gebruik goede schilderstape en kit en plamuur van hoge kwaliteit. Investeren in de juiste materialen heeft een positief effect op het resultaat en de duurzaamheid van je schilderwerk.

6. Tenzij je in een bungalow woont of maar een woonlaag hebt, moet je voor het schilderwerk ook de hoogte in. Dit betekent of flink stuntelen op een ladder of het huren van een steiger. Zie je werken op hoogte niet echt zitten? Overweeg dan toch om een schilder in te huren. Of verdeel het werk. Doe zelf bijvoorbeeld alleen de benedenverdieping en besteed de rest uit.

7. Begin met het schilderen van de details, zoals kozijnen, ramen en deuren. Werk vervolgens van boven naar beneden om te voorkomen dat verfstrepen zichtbaar worden. Gebruik een kwast of roller voor de beste dekking.

8. De grondlaag of primer is heel belangrijk voor de duurzaamheid en de kwaliteit van het schilderwerk. Met een primer in dezelfde kleur als het lakwerk ben je al een heel eind op weg naar een mooi eindresultaat.

9. Met één laklaag ben je er meestal niet bij het schilderen van het huis. Een tweede laag maakt het werk echt af. Houd daar rekening mee in je planning - check ook het weer! - en let ook op de droogtijd van de verf. 

Draai je je hand niet om voor een verfklus, dan kun je met de buitenverf van LAB PAINT de grote schilderbeurt van je huis aanpakken. Van alle stijlvolle LAB COLOURS tot je eigen (traditionele) kleurkeuze. De duurzame buitenlijn is verkrijgbaar in vrijwel iedere gewenste kleur en speciaal ontwikkeld voor het Nederlandse klimaat.

LAB COLOUR Classic Coral no. 320
LAB COLOUR Classic Coral no. 320.

Liever het werk uit handen geven?

Het schilderwerk kan als een grote klus klinken die je liever niet alleen oppakt. Snappen we. Naast dat je altijd hulp kunt vragen aan familie of vrienden, kun je ook een professionele schilder inhuren met kennis en ervaring. De kosten zijn hoger dan wanneer je zelf de kwast in handen neemt, maar de voordelen in levensduur, kwaliteit, tijdsbesparing, veiligheid en gemak kunnen daartegen opwegen.  

Ga je op zoek naar een professional? Onze schilders van VESTINGH PAINT & PROJECTS nemen graag al je zorgen uit handen.  

Plan je schilderwerk goed 

Eén ding is zeker: buiten schilderen in de regen is een no go. Kijk daarom goed naar de weersvoorspellingen als je aan de slag wilt. De ideale temperatuur om te schilderen ligt rond de 19 of 20 graden. Bij een te lage temperatuur duurt het drogen te lang, bij warm weer gaat het juist te snel waardoor er blaasjes in het schilderwerk ontstaan. Schilder zeker niet onder de 10 of boven de 30 graden en kijk vooral ook wat Buienradar te zeggen heeft. Vocht kan namelijk in de verf trekken en dat is echt zonde van je werk. Meestal is de periode van begin april tot eind september het meest geschikt om de buitenboel te schilderen.

LAB Wallpaint Exterior White Clay no. 61 en Night Sky no. 101.

Deze buitenverven vind je in de LAB EXTERIOR collectie: 

  • LAB Buitenlak is een extreem duurzame en weervaste alkydverf voor buiten, verkrijgbaar in twee glansgraden: satin en gloss. Afhankelijk van de kleur, ondergrond en ligging heeft LAB Buitenlak gloss een onderhoudscyclus van 10 tot 12 jaar en LAB Buitenlak satin een verwachte onderhoudscyclus van 4 tot 8 jaar. 

  • LAB Houtbeits (dekkend) is speciaal ontwikkeld voor toepassing op (niet vormvaste) houten gevelbetimmeringen en tuinhout. De houtstructuur blijft met deze duurzame beits zichtbaar en wordt, afhankelijk van de houtsoort, geaccentueerd. 

  • LAB Wallpaint Exterior is een weerbestendige verf met hoge dekkracht voor buitenmuren. Deze professionele en duurzame muurverf is geschikt voor het afwerken van metselwerk en cementgebonden pleisters buitenshuis. 

  • LAB Houtprimer Buiten is een uitermate geschikte grondlak voor hout buitenshuis dat je wil aflakken met LAB Buitenlak. Het bevordert de duurzaamheid en glansbehoud van de opvolgende lagen.  

  • Vestingh Terras Olie is een olie die geschikt is voor toepassingen buitenshuis. Het voorkomt vergrijzing en barstvorming en is leverbaar in vrijwel alle semi-transparante kleuren. Zeer geschikt voor tuinhout en gevelelementen. 

Auteur: Monique van Beekhoven


Laat een reactie achter

Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.