ZÓ KIES JE DE JUISTE KLEUR VOOR JE INTERIEUR

Het gaat nog wel eens mis. Te donker, te weinig samenhang. Je schrikt van de kleur op je wand! Die is heel anders dan je voor ogen had. Met deze drie tips kan het niet meer misgaan.

1. Houd rekening met de lichtinval

Een kleur ziet er in een kamer op het noorden heel anders uit dan eentje op het zuiden. Strijklicht, direct licht, tegenlicht, lamplicht, seizoenen, de grootte van de raampartijen: het is allemaal van invloed op de uitstraling van de kleurtint. Eén ding is zeker: de kleur zal bij jou thuis echt anders uitvallen dan de kleurstaal in onze conceptstore of in onze webshop. En kiezen van een foto van andermans interieur, kan ook verraderlijk zijn. Elke ruimte heeft zijn eigen effect op kleur.

Op bovenstaande foto is goed te zien dat de verschillende lichtinval ervoor zorgt dat Diamond Dust no. 232 op elke wand een andere tint lijkt!
Daarom adviseren wij een sample potje aan te schaffen en een proefvlak te maken op je wand. Wil je liever niet direct op je wand schilderen, doe het dan op een groot stuk papier en hang deze op de wand. Kijk niet alleen hoe de kleur overdag uitvalt, maar ook 's avonds en met lamplicht.

De specifieke muur waarop de kleur wordt aangebracht, heeft vooral effect op de zichtbaarheid en hoe donker de kleur oogt. Kies je ervoor om de kleur op de muur te plaatsten waarin ramen zitten, dan zal deze kleur beduidend donkerder overkomen dan verwacht. Kies je juist de muur tegenover of naast de ramen, dan zal het licht van de ramen of deuren de kleur aanlichten en deze veel beter tot zijn recht laten komen. Op bovenstaande foto is dat goed te zien. Mushroom no. 287 oogt op de wand met de ramen veel donkerder dan onze kleurstalen én dan de wand waarop het strijklicht valt.

2. Ga voor nuances en beperk jezelf niet tot één wandje

Veel mensen kiezen maar één muur als ze een kleurtje willen aanbrengen in hun interieur. Daardoor wordt het contrast tussen de kleur en de rest van de wanden (vaak wit) te groot. Kies daarom ook voor een tussenkleur voor de andere wanden. Deze verschillende kleurnuances op de verschillende wanden zorgen er bovendien voor dat je interieur meer samenhang krijgt. 

Op deze kinderkamer is gekozen voor Forest Green no. 277. Een intense kleur die best heftig kan overkomen. Maar door daarnaast Softened Green no. 271 te verven, wordt de donker groen zachter en krijgt het geheel meer samenhang. Op onderstaande zolderkamer is Hero's Time no. 138 heel origineel gecombineerd met Laurel no. 242. Let ook op de opvallende vlakverdeling en de leidingen die zijn meegenomen met het schilderwerk!

Samenhang creëer je niet alleen door naastgelegen wanden in een iets lichtere kleurtint te schilderen. Je kunt ook een wandkast (Terra Pink no. 102) meenemen in je kleurenplan en daarmee de kleur op je wand (Madonna no. 90) complementeren.

Óf door tegenoverliggende wanden met elkaar te laten combineren, of dezelfde kleur in een andere kleurtint terug te laten komen in doorkijkjes in de woning. Op onderstaande foto is dat heel leuk gedaan in de hal (Pink Peach no. 24) en het trappenhuis (Terra Pink no. 102). 

3. Neem het plafond mee in je kleurenplan

Het plafond is de vijfde wand in je interieur en met een kleurtje op je plafond kun je optisch én sferisch veel effect bereiken.
Heb je een laag plafond en wil je de ruimte graag wat groter laten lijken? Kies dan voor een lichtere kleurtint dan op de wanden. Zelfs als deze lichtere kleurtint donkerder is dan wit, zal het, omdat het mooi samenvalt met de wanden, optisch ruimtelijker lijken. In onderstaande slaapkamer zie je dat Merlot Mania no. 123 op de wanden en kasten heel mooi combineert met het plafond in Terra Pink no. 102. Overigens hadden we deze foto ook heel goed kunnen plaatsen bij tip 2. Want de vergrijsde bordeauxrode kleur wordt hier heel goed verzacht door de aardse roze. 

Heb je een hoog plafond en wil je juist wat meer sfeer en een geborgen gevoel creëren? Maak het plafond dan donkerder dan de wanden! Onderstaande kinderkamer heeft een heel hoog plafond. Maar door het plafond in de groene tint Moss no. 41 te schilderen, wordt de ruimte optisch lager. Helemaal omdat het behang en de wand met LAB Chalk in dezelfde kleur (kalkverf droogt altijd iets lichter op dan muurverf) een stuk lichter zijn. 

Je kunt dit effect optisch zelfs nóg een stukje uitvergroten door de kleur van je plafond ook nog op de bovenste strook van je wanden aan te brengen. Op onderstaande foto is gebruik gemaakt van deze truc. Het plafond is geschilderd in de kleur Brown Wood no. 222 en er is ook een stukje wand meegepakt. Daardoor wordt de ruimte intiemer en geeft de grote huiskamer tóch een geborgen gevoel. De rest van de wand kreeg de kleur Frosted Sand no. 374

Je zult zien dat als je deze tips toepast, je tot een veel mooier resultaat komt! Vind je het toch nog lastig, dan helpen we je graag in onze conceptstore of via onze support afdeling. Wil je echt uitvoerig en gedegen kleuradvies voor je woning, vraag dan een kleuradvies aan. 

Foto 1: @ooksoof, foto 2: @cinterior_, foto 3: @femkesmink, foto 4: @mooiibo, foto 5: @sonjaveldafotografie, foto 6: @mostlymosi, foto 7: @dehuismuts, foto 8: @sonjaveldafotografie, foto 9: @lotsofstyle.nl


Laat een reactie achter

Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.