WAAROM WE DE TERM ECO UIT ONZE PRODUCTNAMEN HEBBEN GEHAALD (MAAR NIET MINDER DUURZAAM ZIJN)

Misschien is het je wel opgevallen. Een tijdje geleden hebben we het woord ‘ECO’ uit de productnamen van LAB PAINT gehaald. We blijven echter een duurzaam verflabel, gewoon zoals je van ons gewend bent. Waarom hebben we de naam aangepast en wat betekent het in de praktijk? In dit blog leggen we het uit.

LAB PAINT duurzame muurverf
LAB Wallpaint in Limited Jade no. 479, Epic Tiger no. 246 en Soft Pillow no. 264. Foto: @studio22.haarlem

LAB PAINT is een duurzame verflijn, ontwikkeld en geproduceerd in Nederland. Onze verf voldoet aan de eisen van verschillende duurzaamheidskenmerken. Zo is LAB Wallpaint bijvoorbeeld een matte muurverf op waterbasis die uitermate geschikt is als duurzame afwerking van wanden en plafonds waaraan hoge kwaliteitseisen worden gesteld. De receptuur hiervan voldoet aan de vereisten van het Franse A+ label en aan het duurzaamheidskenmerk BREEAM (HEA 9), dat een schoon binnenklimaat garandeert. Daarmee is het veilig genoeg om te gebruiken in kinderkamers en ziekenhuizen. Ook voldoet onze verf aan de eisen van het HACCP-keurmerk waardoor het veilig kan worden toegepast in keukens. LAB Wallpaint beschikt over de volgende keurmerken: Schrobklasse 1, Franse A+ label, HACCP-keurmerk en Keurmerk EN Toys.

Bovendien helpt LAB Wallpaint het formaldehyde niveau (een stof in de lucht die schadelijk is) te neutraliseren en sterk te verlagen. We leveren onze verf in recyclebare blikken en gebruiken zonnepanelen tijdens de productie van vrijwel al onze verven. Deze muurverf voldoet aan schrobklasse 1, waardoor hij lang meegaat. We blijven ondertussen onderzoeken hoe we onze footprint kunnen verkleinen.

Wanneer is iets ecologisch?

Ecologisch betekent dat een product in overeenstemming is met de natuurlijke verhouding tussen een omgeving en de organismen die erin leven. Dat gaat dus verder dan dat het alleen milieuvriendelijk(er) is. ‘Eco’ is een soort algemeen begrip geworden dat door veel bedrijven wordt gebruikt om aan te tonen dat iets duurzaam is. Door die term te gebruiken wek je al snel de indruk dat een product echt ecologisch is. Maar als je verder onderzoek doet, blijkt dat dit woord vaak verkeerd wordt gebruikt. Zo leerden wij zelf de afgelopen jaren ook steeds meer over de betekenis en voelt het door voortschrijdend inzicht niet meer goed om deze term te gebruiken. We zitten inmiddels veel dieper in de materie dan eerder en zijn in staat om een eigen oordeel te vellen. Met de kennis die we nu hebben ten opzichte van toen we LAB PAINT net lanceerden, zouden we er niet meer voor kiezen om het label ecologisch te gebruiken. Ondanks dat er niets aan onze receptuur is veranderd.

Kwaliteit waarborgen

Om de kwaliteit te kunnen waarborgen, worden er bepaalde toevoegingen aan verf gedaan. Denk aan conserveringsmiddelen om te voorkomen dat verf gaat schimmelen. Daarnaast zitten er in bepaalde producten grondstoffen om de kwaliteit te waarborgen. In LAB Binnenlak wordt bijvoorbeeld een toevoeging gedaan om de verf beter bestand te maken tegen huidvet. Voorheen was dit een veelvoorkomende klacht bij watergedragen verven.

Ook wordt LAB PAINT op kleur gebracht met pigmenten. Deze zorgen niet alleen voor de juiste kleur, maar ook voor een langdurige bescherming van de ondergrond. Synthetische pigmenten komen het meest voor en worden opgebouwd vanuit kunstmatige productie. Natuurlijke pigmenten hebben als groot nadeel dat ze minder lang goed blijven en dat het moeilijk is om een stabiele kleur te garanderen. De pigmenten die we gebruiken om LAB PAINT aan te kleuren zijn extreem duurzaam en kleurecht, maar niet ecologisch. Hier kiezen we op dit moment bewust voor, omdat we als hoogwaardig verflabel een constante kwaliteit willen kunnen waarborgen. Onze klanten moeten ervan op aan kunnen dat ze de LAB COLOUR krijgen die ze hebben besteld en dat de verf niet verkleurt.

Doordat de levensduur van verf met natuurlijke pigmenten korter is, moet er eerder opnieuw geschilderd worden. Als je kijkt naar wat daarvoor nodig is (van nieuwe verf en schildersbenodigdheden tot de noodzakelijke vervoersbewegingen) komt dit de duurzaamheid van het product niet ten goede. Zolang natuurlijke organische pigmenten nog niet aan de kwaliteit en eigenschappen van onze huidige pigmenten kunnen voldoen, zijn deze in onze ogen nog niet geschikt als duurzaam alternatief.

LAB Wallpaint | duurzame muurverf
LAB Wallpaint in Ibiza Rush no. 966 en Golden Leaf no. 752. Foto: @atelieroost.amsterdam

Hoe we LAB PAINT nog duurzamer willen maken

De verfmarkt is enorm in beweging op het gebied van duurzaamheid. We vinden het belangrijk om daarin stappen te blijven zetten en onderzoeken constant hoe dat kan zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de producten. Duurzaamheid betekent ook dat producten lang meegaan. De nieuwe buitenlijn van LAB is daar een mooi voorbeeld van. Al deze producten zijn geproduceerd in Nederland en zijn speciaal ontwikkeld voor het Nederlandse klimaat. Net als bij de rest van het LAB PAINT assortiment zijn er geen concessies gedaan aan de kwaliteit, waardoor je kunt uitgaan van een extreem duurzaam resultaat.

LAB Buitenlak wordt gemodificeerd met een UV-filter voor een maximaal glansbehoud en weervastheid. Dit is gerealiseerd door forse reductie van organische fossiele grondstoffen. Het product gaat lang mee; de verwachting is dat de verf een onderhoudscyclus heeft van circa tien tot twaalf jaar.

We zijn al goed op weg, maar willen ons continu verder blijven ontwikkelen en transparant zijn over de duurzame stappen die we nemen. Het is een doorlopend proces waarbij we steeds moeten kijken hoe we duurzamer kunnen worden, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de verf. We vinden het belangrijk om daarbij naar de hele keten te kijken en kiezen voor een complete aanpak van fabrikant tot levering bij de klant. We leren constant bij, wat ons helpt om onze footprint nog verder te reduceren.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De visie van LAB PAINT is ‘paint your house, colour the world’. We vinden het belangrijk om de wereld niet alleen te kleuren met verf, maar ook echt bij te dragen aan een mooiere wereld door meer te doen. We doen ons best om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en vinden dat iedereen een plek heeft in de samenleving. We kiezen er bewust voor om bepaalde werkzaamheden uit te besteden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals het vullen van onze sample potjes.

Om verspilling tegen te gaan en de afvalstroom van verf tot het minimum te beperken, brengen we zo nu en dan LAB Second Life uit. Door verf die overblijft van bijvoorbeeld het schilderen van kleurstalen en verf waarmee tijdens het mengen iets is misgegaan te mixen, creëren we een limited edition LAB COLOUR en krijgt deze verf letterlijk een tweede leven. Dubbel duurzaam dus!

Daarnaast proberen we met de LAB PAINT FOUNDATION wereldwijd verschil te maken. Van ieder blik LAB PAINT dat wordt verkocht, gaat een deel van de opbrengst naar de foundation. Hiermee willen we schoon en veilig (drink)water voor duizenden mensen bereikbaar maken door waterinstallaties en de bijbehorende infrastructuur beschikbaar te stellen in ontwikkelingslanden. Ook werken we aan gedragsverandering, zodat het probleem in de kern wordt aangepakt. Dat doen we samen met gespecialiseerde organisaties die de omgeving goed kennen en weten wat er lokaal nodig is.

Lees ook: De zelfontworpen vakkenkast in betonlook van Marjolein Bouhuijzen


1 bericht


  • Laura

    Wat goed dat jullie zo eerlijk naar je eigen product kunnen kijken en transparant zijn over hoe alles tot stand komt en wat er wel en niet ecologisch is aan jullie product en waarom. Dit waardeer ik heel erg!


Laat een reactie achter

Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.