HOE BRENG JE KALKVERF AAN? (5 STAPPEN)

Je ziet het steeds vaker en daar worden we heel blij van: kalkverf. Binnen een mum van tijd tover je een ruimte met LAB Chalk (kalkverf) om in een sfeervol geheel met een unieke look. En het mooie: kalkverf is honderd procent natuurlijk en super duurzaam.

Normale muurverf te saai? Met kalkverf maak je een muur nét even iets bijzonderder door de kleurschakeringen die je aanbrengt tijdens het verven. Omdat iedereen kalkverf op een andere manier aanbrengt, geef je een ruimte je eigen handtekening mee en is het resultaat altijd uniek. Ga je voor het eerst met dit product aan de slag? We leggen stap voor stap uit hoe het werkt.

LAB ECO Chalk Frosted Sand no. 374 - Hoe breng je kalkverf aan - Foto @atelieroost.amsterdam
LAB Chalk (kalkverf) in de tint Frosted Sand no. 374. Foto: @atelieroost.amsterdam.

Een unieke look

Extra leuk aan kalkverf is dus dat je er echt je eigen, unieke draai aan kunt geven. De verf is op meerdere manieren aan te brengen: gewolkt, wildverband (kriskras) of streperig. Voor een gewolkt effect verf je de muur in draaiende bewegingen met een blokkwast, spons of doek. Liever wildverband? Breng de kalkverf dan kriskras aan met een blokkwast. Als je een streperig effect wil als eindresultaat gebruik je ook een blokkwast. Breng in dit geval de kalkverf onregelmatig aan in verticale richting van plafond tot plint.

Bekijk alle kleuren waarin LAB Chalk (kalkverf) verkrijgbaar is >

Wat heb je nodig?

Het LAB Chalk-systeem bestaat uit drie producten: LAB Chalk primer, LAB Chalk en LAB Chalk Sealer Transparant. De sealer is optioneel en hoef je dus niet te gebruiken. Het biedt wel een extra beschermlaag voor intensief belaste wanden. Denk bijvoorbeeld aan de keuken of trapopgang. Wil je meteen alle juiste verwerkingsmaterialen in huis hebben? Dan is het LAB Chalk verwerkingspakket een ideale uitkomst.

LAB ECO Chalk Mushroom no. 287 - Hoe breng je kalkverf aan - Foto: @theamateur.nl
LAB Chalk (kalkverf) in de tint Mushroom no. 287. Foto: @theamateur.nl.

Hoe breng je kalkverf aan? (5 stappen)

Werken met LAB Chalk (kalkverf) is niet moeilijk, maar vraagt wel even wat aandacht. Zeker weten dat het goed gaat? Maak dan eerst een proefje op de muur. Als je nog twijfelt over het effect kun je meteen meerdere manieren testen en kijken welke je het mooist vindt. Weet je al welk effect je wil? Zorg dan dat je consistent te werk gaat en de stand van de kwast tijdens het aanbrengen niet meer verandert. Omdat iedereen op een andere manier te werk gaat, adviseren we om een muur in je eentje te verven.

Stap 1 | Check je ondergrond. Heb je een poederige ondergrond zoals nieuw stucwerk of een sterk zuigende ondergrond? Behandel die dan voor met LAB Wallfix (voorstrijk) in de juiste kleur. Als de ondergrond al goed is, kun je deze stap overslaan.

Stap 2 | Breng één laag LAB Chalk Primer aan met een muurverfroller en platte kwast. Hiermee stabiliseer je de ondergrond. Deze stap is noodzakelijk om een goede hechting met de kalkverf te verkrijgen en kun je dus niet overslaan. De primer is na twaalf uur overschilderbaar.

Stap 3 | Als de primer helemaal is opgedroogd (twaalf uur na het aanbrengen), kun je de eerste laag kalkverf aanbrengen. We raden aan om de eerste laag te verdunnen met tien procent water.

Stap 4 | Acht uur na de eerste laag kalkverf kun je de tweede laag kalkverf aanbrengen. Verdun de verf dit keer met tien tot dertig procent water en ga op dezelfde manier te werk als bij de eerste laag. Hoe meer water je toevoegt, hoe meer nuances je uiteindelijk gaat zien. Let op: hoe langer je wacht met de tweede laag, hoe minder kleurschakeringen je krijgt. Breng de tweede laag idealiter dus meteen acht uur na de eerste laag op.

Stap 5 | Zes dagen na het verven kun je eventueel LAB Chalk Sealer Transparant aanbrengen. Deze stap is niet noodzakelijk, maar geeft een extra afwerkings- en beschermlaag. Beoordeel zelf of je dit nodig vindt.

Bekijk ook deze handige instructiefilm over het aanbrengen van kalkverf >

LAB ECO Chalk Terra Pink no. 102 - Hoe breng je kalkverf aan - Foto @jesjevphotography
LAB Chalk (kalkverf) in de tint Terra Pink no. 102. Foto: Jesje Veling.

Duurzame verf

LAB Chalk (kalkverf) is een unieke en matte kalkverf op waterbasis voor binnen. Het is een duurzaam product van hoge kwaliteit. LAB Chalk is mengbaar in een benadering van alle unieke LAB COLOURS en op aanvraag in vrijwel iedere kleur. En extra fijn: het product bevat geen giftige stoffen en kan hierdoor veilig worden toegepast in onder meer keukens, baby- en kinderkamers, ziekenhuizen en scholen. LAB Chalk (kalkverf) voldoet aan het duurzaamheidskeurmerk BREEAM (HEA-9, 1.7.) en het Franse A+ label dat een schoon binnenklimaat garandeert. Meer weten? Lees hier verder.

Benieuwd naar al onze kleuren? Kijk hier.

Let op: hoe lichter de kleur, hoe minder zichtbaar het effect is. Omdat kalkverf een natuurlijk product is, kan er in elk blik een klein kleurverschil zitten. Begin dus op elke wand met een nieuw blik of meng voordat je gaat verven twee blikken door elkaar.


1 bericht


  • Sandra

    Super mooi effect! Ik ga het ook proberen!


Laat een reactie achter

Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.