BINNENKIJKEN BIJ JENNIFER EWBANK: EEN KLEURRIJK SEVENTIES INTERIEUR

De Haagse singer-songwriter Jennifer Ewbank mag Douwe Bob tot haar fans rekenen. Voor zijn nieuwste album wilde hij per se het prachtige, door Jennifer geschreven liedje Sailing met haar opnemen. Ze gaat zelfs mee op zijn tour. En hier geeft Jennifer een tour door haar huis, want behalve met muziek was ze de dit jaar ook druk met schilderen en inrichten. Samen met haar man Robin, dochter Emily, zoon Ben, hun twee katten en twee 'deel' honden trokken zij in hun nieuwe hoekhuis in Den Haag. 

Binnenkijken bij Jennifer EwbankLAB wallpaint Mrs. Wool no. 108 (wanden) en Fez no. 288 (plafond) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (kozijn en radiatorombouw) en Fez no. 288 (houtwerk plafond). 

BRING BACK THE SEVENTIES

Een knalrode piano heet ons welkom in de woonkamer van Jennifer Ewbank. Ernaast leunt een gitaar nonchalant tegen de muur. Boven de piano lachen Dolly Parton, Kacey Musgraves en Joni Mitchell je toe in een eregalerij van elpee-hoezen. Er kan weinig misverstand over dit vrolijk vintage interieur bestaan: hier woont een singer-songwriter. 

Binnenkijken bij Jennifer Ewbank
Binnenkijken bij Jennifer EwbankFoto boven: LAB wallpaint Mrs. Wool no. 108 (wanden) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (kozijnen). Foto links: LAB wallpaint Mrs. Wool no. 108 (wanden) en Fez no. 288 (plafond) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (kozijnen) en Mrs. Wool no. 108 (plinten). Foto rechts: LAB wallpaint Mrs. Wool no. 108 (wanden) en Fez no. 288 (plafond) en LAB binnenlak Fez no. 288 (houtwerk plafond).

De uitgesproken kleurkeuzes voor het interieur verklaart Jennifer zelf deels uit jeugdsentiment. 'Robin en ik zijn allebei gek op de seventies en eighties. Gek op de warme kleuren en ronde vormen uit die tijd. En natuurlijk de muziek van toen. Mijn vader zong altijd liedjes met een gitaar en een mondharmonica om z'n nek. Donovan, Neil Young, Bob Dylan, daar ben ik mee opgegroeid. En Dolly Parton, één van mijn absolute favorieten.

Binnenkijken bij Jennifer Ewbank

Binnenkijken bij Jennifer EwbankFoto boven: LAB wallpaint Mrs. Wool no. 108 (wanden) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (kozijnen en radiatorombouw). Foto links: LAB wallpaint Mrs. Wool no. 108. Foto rechts: LAB wallpaint Mrs. Wool no. 108 (wanden) en Fez no. 288 (plafond) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (kozijnen en radiatorombouw) en Fez no. 288 (houtwerk plafond).

En mijn ouders hadden ook de seventies kleuren in huis toen ik opgroeide. Op zolder hebben ze nog steeds een wasbakje precies in de groentint die hier nu op het houtwerk zit – Monumental Moss no. 265. Een groene toiletpot zou ik niet hoeven, maar voor het houtwerk leek het me te gek. Het is een mooie, warme, stoere, en toch ook klassieke tint. Eentje waar ook veel andere kleuren mee matchen, zoals het lila van de gordijnen en de fauteuil, één van mijn lievelingsmeubels.'

Binnenkijken bij Jennifer EwbankLAB wallpaint Mrs. Wool no. 108 (wanden) en Fez no. 288 (plafond) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (kozijnen) en Fez no. 288 (houtwerk plafond).

TERUG NAAR TOEN

Dat Jennifer niet wars is van jeugdsentiment, blijkt ook als ze ons meeneemt naar de kinderkamers. Precies zoals haar moeder ooit voor haar een lang bureau maakte onder het raam, zo deed ze dat nu zelf voor haar eigen kinderen Emily en Ben. 'Ik deed allemaal knutseldingen, en dan kon ik lekker naar buiten kijken. Dat wilde ik ook voor Emily en Ben. Drie Ikea-kasten, een plank, de kwast erover en klaar.

Binnenkijken bij Jennifer EwbankLAB wallpaint Pink Peach no. 24 (wanden en plafond) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (kozijn en bureau) en Pink Peach no. 24 (kast).

'Over het uitzicht gesproken: dat je vanuit het huis enkel groen ziet, terwijl toch ze aan een vrij drukke straat wonen, was voor Jennifer en Robin één van de redenen waarom ze vielen voor deze stek. 'En ook omdat deze wijk grenst aan de duinen, ik ben een strandmeisje.'

Binnenkijken bij Jennifer Ewbank
Binnenkijken bij Jennifer EwbankFoto boven en links: LAB wallpaint Warm Cream no. 38 (wanden en plafond) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (kozijn en houtwerk). Foto rechts: LAB wallpaint Saint-Tropez no. 460 (wanden) en Velvet Fudge no. 380 (lambrisering) LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (deuren en houtwerk trap) en Velvet Fudge no. 380 (plinten en houtwerk lambrisering). 

COUNTRY ROOD

In Jennifers eigen slaapkamer staan witte cowboyboots met rode hartjes te pronken, die bevestigen dat country haar geliefde genre is. De kamer bewijst ook eens te meer dat Jennifer en Robin niet bang zijn voor kleur. 'Hier wilden we echt even wat anders dan de rest van het huis. Het werd een donker bordeauxrood, Valentine no. 609. Net een bordeel, grappen we wel eens. Maar nee, het is een behaaglijke kleur, die voelt als een warme deken. En als ik dan eenmaal blij ben met zo'n kleur … kijk,' wijst ze, 'ik heb zelfs plisségordijnen in Valentine geverfd, en de kunststof kozijnen, de verwarming, de louvredeuren van de kastenwand, de plinten, alles.'

Binnenkijken bij Jennifer EwbankLAB wallpaint Valentine no. 609 (wanden) en Terra Pink no. 102 (plafond) en LAB binnenlak Terra Pink no. 102 (balken) en Monumental Moss no. 265 (kozijn).

LEES OOK: OVER ZAKKERS, STREPEN EN STRAK LAKKEN: DIT ZIJN DE MEEST GESTELDE VRAGEN AAN ONZE SCHILDERS

ALLERGISCH VOOR WIT

De deur van de badkamer, die grenst aan de slaapkamer, opent Jennifer met tegenzin. 'Met deze ruimte zijn we nog niet blij,' bekent ze. 'Alles is wit en daar ben ik allergisch voor. Maar de indeling is super efficiënt en het sanitair is nog prima, dus zomaar alles wegslopen willen we liever niet. Dat is ook niet bepaald duurzaam en het is meteen een dure grap.' Enigszins vertwijfeld vraagt ze zich af: 'Eigenlijk wil ik hier gaan schilderen, maar wordt dat mooi?' Als ze vervolgens hoort over cementum met een waterdichte coating van LAB, waarmee je zelfs een tegelwand een betonlook in kleur kunt geven, lichten haar ogen op. Onnodig om te vragen wat de volgende klus in huis gaat worden.

Binnenkijken bij JenniferLAB wallpaint Valentine no. 609 (wanden) en Terra Pink no. 102 (plafond) en LAB binnenlak Terra Pink no. 102 (balken).

HUILEND ACHTER DE PIANO

Als je Jennifer op het podium ziet met Douwe Bob, maar bijvoorbeeld ook op tv met haar nichtje in DNA Singers en met haar vader in de tedere clip van Lighthouse, dan is het alsof ze met haar hoopvolle, verhalende liedjes kleur uitstrooit over de wereld. Op de vraag of ze dat zelf ook zo ervaart, reageert ze bedachtzaam. 'Muziek moet altijd eerst jezelf raken, wil je er überhaupt een ander mee kunnen bereiken. Dat is mijn gevoel erover. Het gebeurt regelmatig dat ik een liedje huilend achter de piano heb zitten maken. Als ik dan later berichtjes krijg dat zo'n song voor iemand anders óók iets betekent, ja, dat blijft heel speciaal. Ik had dat met I'll Find You bijvoorbeeld, dat ik schreef voor een ongeboren kindje. En met Lighthouse, over de band met mijn vader, die altijd een baken van veiligheid voor me is.

Binnenkijken bij Jennifer EwbankLAB wallpaint Mrs. Wool no. 108.


En nu we het over kleur hebben: ik werk aan een liedje over een regenboog, dat gaat over een naar ongeluk van Emily met een pony, een paar jaar geleden. Gelukkig is het helemaal goed gekomen, maar ik ben nu pas zover dat ik er iets over kan schrijven om het te verwerken, om het echt achter me te kunnen laten.' Jennifer trekt zichzelf uit haar melancholieke herinneringen door lachend toe te voegen: 'Je merkt het, ik hou nogal van emotioneel zware muziek.  En dat vind ik net zo goed heel leuk hoor, alle emoties horen erbij. Momenteel heb ik juist ineens veel up-tempo inspiratie. Het komende album zal dan ook weer heel anders zijn.

Binnenkijken bij Jennifer EwbankLAB wallpaint Saint-Tropez no. 460 (wanden) en Velvet Fudge no. 380 (lambrisering) en LAB binnenlak Monumental Moss no. 265 (houtwerk trap en deur). 

WOMANCAVE

Voor Jennifer en Robin is hun huis een plek waar voluit geleefd mag worden, graag zelfs. 'Ach, als er krassen in de verf komen, of er worden schilfers af gestoten, dan is het zo weer bij geschilderd. We hebben twee kinderen, twee katten en het co-ouderschap over twee grote honden. Dan moet je niet te pietluttig zijn. We hebben ook graag familie en vrienden over de vloer, we houden van een open huis en van reuring. Alleen om liedjes te schijven moet ik me kunnen afzonderen. Het liefst werk ik 's nachts. Als de hele wereld slaapt, dat vind ik de fijnste momenten, dan ben ik op mijn best. Ik moet in een grot kunnen zitten om creatief te zijn. Daarom ben ik zo blij dat we hier in de kelder ruimte hebben om een studio te maken. Dat is het volgende grote project, ik kijk daar enorm naar uit.' Welke kleuren Jennifer haar womancave gaat geven? Blijf haar volgen, misschien vertelt ze het ooit in een liedje. En anders laat ze het vast een keer zien op haar Instagram @jenniferewbank.

Auteur: Chris Muyres
Fotografie: Lotte van Uittert

LEES OOK: