BACK TO THE ISLAND: ZO GEEF JE JE HUIS DIE TYPISCHE BOHEMIAN SFEER VAN IBIZA

Struinen door smalle straatjes, van terras naar strandbed hoppen, een lucky vondst op de lokale markt scoren en geen wolkje aan de lucht te bespeuren. Geen beter gevoel, dan het vakantiegevoel. Wil je die laat-maar-waaien bui minimaal tot de kerstdagen vasthouden? Mix jouw interieur dan met een vleugje Ibiza voor een altijd relaxte bohemian sfeer.

BOHEMIAN IBIZALAB chalk (kalkverf) Ibiza Rush no. 966 Interieur: @vachtvanvilt.nl

WAT IS EEN BOHEMIAN WOONSTIJL?

Denk je bij een bohemian interieur vooral aan veel prullen en pastellen, dan doe je de woonstijl eigenlijk een beetje te kort. Een bohemian stijl kenmerkt zich door natuurlijke materialen en kleuren, het gebruik van prints en een mix van stijlen. Maar bovenal door de ontspannen en persoonlijke sfeer.  

De bohemian - of liefkozend boho - stijl is een knipoog naar een groep kunstenaars en schrijvers die zich in het Parijs van de negentiende eeuw de bohémien noemden. Zij waren onafhankelijk, zetten zich af tegen burgerlijkheid en vastgeroeste tradities en toonden lef op het gebied van mode en interieur. Helemaal geen verkeerde club om je bij aan te sluiten dus.

BOHEMIAN IBIZA


DAT IS NOU TYPISCH BOHEMIAN

Een boho interieur is uitnodigend, warm en verrassend en allesbehalve saai. Het mixen en matchen van stijlen, kleuren en materialen is typisch voor de stijl en jij bepaalt zelf de kaders. Bang dat je hierbij een beetje uit de bocht vliegt en eerder zwaar overprikkeld raakt dan relaxed? Pik dan jouw favorieten uit de kenmerken van een typisch bohemian interieur.    

    • Rustige basis van wittinten en naturellen, gecombineerd met zongebleekte mediterrane tinten die je doen denken aan de zon, zand en zee. Een fellere accentkleur mag, maar hoeft niet.
    • Natuurlijke materialen, zoals hout, riet, linnen en wol.
    • Warme accenten, zoals accessoires met messing en velvet kussens en gordijnen.
    • Grote planten in terracotta potten: je kunt er niet genoeg van hebben.   
    • Glanzende tegels, zoals de Marokkaanse zelliges of rijk gedecoreerde Portugese azulejos.
    • Vloerkleden van jute en wol in verschillende vormen.
    • Vondsten uit alle hoeken van de wereld, maar ook uit de plaatselijke kringloop.

    SLOW LIFE, SLOW INTERIOR

    Ook typisch voor een bohemian lifestyle is het bewuster omgaan met onze planeet. Slow living is echt een manier van leven. Een duurzamer leven waarin we niet klakkeloos de zoveelste nieuwe trend volgen, maar bewuste keuzes maken die minder impact maken op het milieu. Slow fashion ken je misschien al, maar een slow interior ontstaat ook op die manier. Eigenlijk kies je puur op je gevoel voor een interieur en kleuren die bij jou passen, die jou gelukkig maken en waarvan je weet dat de productie ervan zo min mogelijk impact heeft gehad op de natuur. Goed om te weten dat LAB paint precies aan die voorwaarden voldoet. 

    BOHEMIAN IBIZA
    LAB wallpaint en LAB binnenlak Arabic Desert no. 710 en LAB binnenlak Nigiri no. 286 Interieur: @joeyjaq Fotografie: @lottevanuittert (links) Beeld: @el_pelut Fotografie: Dana Photo and Film (midden en rechts)
    Bij een slow interior horen natuurlijk ook handgemaakte, tijdloze items in warme kleuren en in die typische boho-stijl. Zoals de fishermanslamps en mosquito nets van elpelut.

    KLEUREN VOOR EEN BOHEMIAN INTERIEUR

    De snelste manier om jouw interieur een Ibiza vibe te geven, is door het schilderen van één of meerdere muren. En pak je ook het plafond mee, dan zit je helemaal goed. Je kunt binnen de boho-woonstijl natuurlijk eindeloos variëren met kleuren. Denk maar even terug aan je laatste strandvakantie, de sfeer van Ibiza en Marrakesh, de vergrijsde tinten van olijfbomen en ouderwetse ambachten en je hebt je kleurenpalet al te pakken.

    Misschien heb je al zitten speuren tussen alle LAB wallpaint kleuren? Dan zal het je niks verbazen dat dé bohemian tint Ibiza Rush no. 966 is. Deze kleur van het jaar 2024 ademt gewoonweg de warmte van de zon en het eiland. Combineer de kleur met het iets donkerdere Golden Leaf no. 752 of ga voor boho chic met het rijk bubbelende Crystal Brut no. 307. Ook heel Ibiza, Tulum of een andere hippie-bestemming zijn de LAB kleuren Ginger no. 260Arabic Desert no. 710Saint Tropez no. 460Lazy Sunday no. 429 en Bisou Bisou no. 829. Een kleur om te zoenen, zo mooi!

    BOHEMIAN IBIZA

    Die typische Mediterrane sfeer tover je ook tevoorschijn met zongebleekte en vergrijsde tinten zoals White Wood no. 201 en het groenere Zen Garden no. 680Terracotta Warrior no. 42 neemt je meteen mee naar zonnige oorden, zeker in combinatie met Nigiri no. 286 en Terra Pink no. 102. En wat dacht je van dé trend van dit moment: botergeel. Een subtiele geeltint die toch net genoeg opvalt en ervoor zorgt dat je iedere dag weer vrolijk aan je dag begint.

    Zin in een verkoelende duik? Dan vormen Classic Coral no. 320 en Frozen Cocktail no. 27 een heerlijk contrast met de warmere beigetint Fez no. 288.

    Lees ook: ALTIJD IN DE VAKANTIEMODUS MET KLEUR VAN HET JAAR 2024 IBIZA RUSH

    BOHEMIAN IBIZA

    Tip! Wil je de kleuren eerst uitproberen? Bestel dan sample potjes of kleurstalen van je favorieten. Zo ontdek je hoe de kleur het op jouw muur doet gedurende de dag. Lichtinval doet namelijk een hoop voor de kleur - of juist niet. Door het eerst uit te testen voorkom je dat je een week later weer met een kwast in je handen staat. 

    Lees ook: DIT IS DE INVLOED VAN LICHTINVAL OP EEN KLEUR

    KALKVERF GEEFT EEN ECHT BOHO-GEVOEL

    Als er één soort verf is die het echte boho-gevoel oproept, dan is het kalkverf wel. Het effect doet je meteen denken aan de mooiste vakantiehuizen op Ibiza en ver daarbuiten. Het poederachtige resultaat van LAB chalk geeft een warme, bijna aaibare sfeer en lijkt losjes op de muur te zijn aangebracht. Je geeft met de verf ook echt je eigen touch aan het eindresultaat, want de manier van aanbrengen geeft een streperig, gewolkt of wildverband effect. Laat de kalkverf daarom ook altijd door één persoon aanbrengen, want iedereen heeft weer zijn eigen ‘handtekening’.  

    IBIZA BOHEMIAN
    LAB chalkLAB wallpaint Saint-Tropez no. 240 Interieur: @vachtvanvilt.nl (midden)


    Iedere LAB-kleur is in kalkverf te mengen, maar houd er wel rekening mee dat een hele ruimte voorzien van kalkverf soms een beetje teveel van het goede kan zijn. Het combineren van verschillende soorten verf is dan dé oplossing: breng de kalkverf op bijvoorbeeld één wand aan en combineer dit met wallpaint of cementum in dezelfde kleur op de andere muren. Zo breng je diepte en variatie aan en wordt het de plek waar jij helemaal kunt ontspannen. 
     

    OOK TRÈS BOHEMIEN: DE BETONLOOK

    Houd je van muren met een matte finish? Dan is LAB cementum ook een aanrader voor een rustige basis voor je bohemian interieur. Hiermee geef je muren én vloeren een stoere betonlook en creëer je het vergrijsde effect dat zo typisch is voor mediterrane huizen. Cementum kan worden gemengd in alle LAB kleuren, maar ook in iedere andere kleur. Daardoor is het systeem ook mooi te combineren met kalkverf of gewone muurverf in dezelfde of juist een andere tint. Iedereen kan het aanbrengen en je kunt het zelfs over tegels en voegen aanbrengen, met een gladde, betonlook muur als resultaat. 

    IBIZA BOHEMIAN
    LAB wallpaint Saint-Tropez no. 460 Interieur: @vachtvanvilt.nl (rechts)


    Met LAB cementum kun je behoorlijk
    out of the box denken, want het is overal binnenshuis toepasbaar: op het aanrechtblad en de eettafel, maar ook in de badkamer. Ook heel boho en Ibiza-style: maak van celbetonblokken een kast of bank en geef deze een betonlook met cementum.

    Auteur: Monique van Beekhoven

    LEES OOK:

     


    Hinterlassen Sie einen Kommentar

    Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen