HET HELE JAAR ZON MET DE TRENDKLEUR ORANJE

Je kunt veel van oranje zeggen, maar een grijze muis is het zeker niet. Oranje staat voor kracht en positiviteit. En de kleur heeft natuurlijk een royal tintje door het koningshuis. In onze interieurs is de terracotta-versie al jaren dé manier om het huis een warme sfeer te geven en de vakantie vibe zo lang mogelijk vast te houden. Maar wat dacht je van écht oranje? Durf jij deze trendkleur aan?

Kleurtrend Oranje

LAB Eigen kleurkeuze S0560-Y40R (muren), LAB Binnenlak Bumblebee no. 872 (plafond), Pure Black no. 50 (houtwerk) en LAB Vloercoating Warm Tan no. 91. Fotografie: Lotte van Uittert. Interieur: Pien Stieglitz.

HET ZONNETJE IN HUIS  

Wanneer je de energie van rood en de vrolijkheid van geel met elkaar mixt, rolt het zonnige oranje eruit. De kleur wordt geassocieerd met zonneschijn, de tropen, enthousiasme, geluk en creativiteit. En waar een rode muur je onrustig maakt of ervoor zorgt dat je 24/7 op scherp staat, is oranje vooral warm en huiselijk. Volgens wetenschappers vergroot oranje de zuurstoftoevoer naar de hersenen, waardoor je mentaal gestimuleerd wordt, een fris hoofd krijgt en als klap op de vuurpijl socialer en spontaner wordt. No need to say more toch? Mocht je het voor de woonkamer nog iets te kleurrijk vinden, dan is het voor de studeerkamer zeker een idee.

LAB Eigen kleurkeuze S0560-Y40R NCS (perzik oranje)

LAB Eigen kleurkeuze S0560-Y40R NCS perzik oranje (linkerwand), S1060-R30B neon roze (rechterwand), LAB Binnenlak Bumblebee no. 872 (plafond) en Pure Black no. 50 (houtwerk). Interieur: Pien Stieglitz. Fotografie: Lotte van Uittert.

TUSSEN GEEL EN ROOD 

De schilder Kandinsky omschreef  oranje eens als “rood dat door geel dichter bij de mensheid wordt gebracht”. Oranje - de kleur die ontstaat door het mengen van geel en rood - is voor veel mensen een spannende en niet zo voor de hand liggende keuze. Toch wordt er in logo’s van grote bedrijven flink gebruik gemaakt van de kracht van oranje en maken ontwerpers graag statements met de niet zo gangbare kleur. In interieurs wordt oranje vooral gebruikt als contrastkleur voor het veel populairdere blauw of in harmonie met bruintinten. Toch verdient de kleur het ook om eens op de voorgrond te staan. 

 

Trendkleur Oranje

LAB COLOURS Orange Barista no. 117, Rusty Rebel no. 129 en Terracotta Warrior no. 42 (van links naar rechts). Kast: Pand 96. 

BACK TO THE SEVENTIES 

Denk je aan de seventies, dan zie je twee kleuren: bruin en oranje. Het liefst in opvallende bloemmotieven en geometrische vormen op behang, stoffen en accessoires. Helemaal passend bij de vrije tijdgeest van toen. En laten we nu net in een flinke revival van die periode zitten. 

Trendkleur oranje

Arte Cadance 47551 behang (links), Arte Moooi Lucky O's MO3041 behang (midden), Arte Moooi Shoji Blossom MO3032 behang (rechts). 

Winkels met vintage en retro zitten al jaren in de lift en dat zorgt ervoor dat we de kleur oranje steeds meer zijn gaan waarderen. Ook in nieuwe meubelcollecties wordt oranje omarmd: beige maakt langzaam plaats voor meer kleur. En daar mag het vrolijke oranje niet bij ontbreken. 

Trendkleur oranje

LAB Binnenlak Silent Cinnamon no. 25 (kast) en LAB Wallpaint Sensational Sand no. 290 (muur) (links). Kast: Pand 96. LAB COLOUR Silent Cinnamon no. 25 (rechts).

ORANJE ALS CONTRAST OF TON SUR TON 

Wanneer je de kleurencirkel van Itten bekijkt, zie je dat oranje recht tegenover de kleur blauw staat. Deze kleuren worden dan ook vaak met elkaar gecombineerd, omdat ze het beste in elkaar naar boven halen. Oranje haalt het koele uit blauwtinten en blauw maakt oranje net even minder fel. Best buddies dus. 

Trendkleur oranje

LAB COLOUR Terracotta Warrior no. 42 (links). LAB Wallpaint Smokey Eyes no. 47 (paneel) en LAB Binnenlak Stunning View no. 32 (spiegels), Masala Chai no. 31, Strong Garlic no. 92 en Silent Cinnamon no. 25 (bijzettafels)(rechts). Fotografie: Muk van Lil. 

Heb je liever geen grote contrasten in je interieur, dan kun je oranje ook gebruiken in verschillende tinten, oftewel ton sur ton. In harmonie met bruin of geel is oranje ook op haar best. 

Trendkleur oranje

LAB Wallpaint Warm Tan no. 91 (muur) en LAB Binnenlak Sensational Sand no. 290, Dark Taupe no. 196, Terracotta Warrior no. 42 (vaasjes) (links). Fotografie: Muk van lil. LAB Wallpaint Fluffy Cheetah no. 255 (muur) en LAB Binnenlak Teddy no. 518, Terracotta Warrior no. 42, Silent Cinnamon no. 25 (kast, van boven naar onder) (rechts). Kast: Pand 96. 

LICHT OP ORANJE 

Nog een voordeel van oranje: de kleur komt eigenlijk in alle ruimtes tot zijn recht. Of de kamer nu op het noorden, zuiden, oosten of westen ligt. Soms is het bij kleuren nog weleens oppassen met de lichtinval, maar oranje kan een kamer met koel licht vanuit het noorden juist meer warmte geven. In een kamer op het oosten of westen doe je er goed aan om een lichtere tint oranje toe te passen. Schijnt de zon de hele dag volle bak binnen, dan moet je oppassen met knaloranje: felle tinten kunnen op het zuiden soms iets te heftig overkomen. Test het effect van oranje vooraf met kleurstalen of maak een kleurvlak met onze sample potjes, dat kan eventuele teleurstellingen voorkomen. 

ZOEK HET IN NUANCES 

Misschien denk je bij oranje aan de knaloranje versieringen op Koningsdag, maar de kleur is er in vele schakeringen. Wanneer jouw huis wat meer warmte of contrast kan gebruiken, dan kan dat ook een vergrijsd oranje, zalmkleur, terracotta of roestkleur zijn. Kijk maar eens naar deze oranjetinten uit de collectie van LAB COLOURS:

Kleurtrend oranje

ORANJE BOVEN 

Oranje op de muren? Dan is het helemaal geen gek idee om het plafond ook mee te nemen. Daarmee voorkom je dat het contrast tussen oranje muren en een wit plafond te groot is, maar het zorgt ook voor eenheid, geborgenheid en - al klinkt dat bij oranje misschien gek - rust. Kijk maar eens naar het interieur van Kim Kötter. En in combinatie met donkere kozijnen past oranje in een wat klassiekere interieurstijl, zoals bij Doortje Kruisheer.  

Trendkleur oranje

LAB Wallpaint en LAB Binnenlak Silent Cinnamon no. 25 (muren, plafond en houtwerk) (links). Interieur: Kim Kötter. LAB Wallpaint en LAB Binnenlak Hunter no. 192 (houtwerk en schouw), LAB Wallpaint Teddy no. 518 (muren en plafond) (rechts). Interieur: Doortje Kruisheer. Fotografie: Lotte van Uittert.

Tot slot een bonustip: witte lichtschakelaars kunnen op een gekleurde wand ook een doorn in het oog zijn. Verf daarom de wandcontactdozen en lichtknoppen mee in de oranje muurkleur. Let op: eerst ontvetten en afnemen met LAB verfreiniger, dan LAB Multiprimer toepassen (1 laag), en daarna verven met LAB Binnenlak (2 lagen). 

Zo zie je maar: oranje kan vaker dan één dag per jaar.

SHOP DE ORANJE LOOK 

Laat je creativiteit de vrije loop en creëer een kleurrijk interieur waar je heerlijk kunt thuiskomen. Vind je het spannend en wil je jouw oranjetint eerst uitproberen? Maak gebruik van onze LAB Sample potjes en test jouw oranje rechtstreeks op de muur of een vel papier. Ontdek hoe de kleur bij jou thuis uitpakt 

Mooi te combineren met eerder genoemd oranje behang: 


Benieuwd naar nog meer inspiratie?

LEES OOK:   


Laat een reactie achter

Bericht moet goedgekeurd worden voordat het wordt gepubliceerd.