Vloer Coating op multiplex

Je droomt van een gietvloer effect. Maar wat is het alternatief? Lees hier alle stappen die je daarvoor moet nemen.

Je kunt deze stijl in vele ruimtes toepassen, denk aan de keuken, de badkamer, woonkamer of de kelder. De bewoners van deze woning, wonen in een huis uit begin 1900, een gietvloer kon niet omdat dat te zwaar was voor de verdieping. Vestingh Vloercoating bood de oplossing. Zij hebben de Vloer Coating toegepast op de gehele zolderverdieping. De Vloercoating is ideaal schoon te houden. Wij gaan je helpen om zelf een gietvloer-effect te creëren!

 Vloer Coating

Bereken als eerst het oppervlak van de vloer om uit te kunnen rekenen hoeveel liter Vloercoating je nodig hebt. Dit doe je als volgt:

Met de Primer kun je 6m2/Liter coaten.

Meet de breedte en de lengte van de vloer(en) die je gaat coaten. Vermenigvuldig dit met elkaar en deel het vervolgens door 6. Nu weet je hoeveel liter je nodig hebt voor 1 laag Primer.

Bijvoorbeeld: 6 (lengte) x 8 (breedte) = 48 / 6 = 8 Liter Vloercoating Primer (1 laag)

Met de TopCoat kun je 8m2/Liter coaten.
Bijvoorbeeld: 
6 (lengte) x 8 (breedte) = 48 / 8 = 6 Liter Vloercoating TopCoat (1 laag)

 

 Wat heb je nodig?

1. Multiplex vloer

2. Schroeven om de multiplex aan de vloer mee te bevestigen

3. Schuurmachine

4. Schuurpapier, grof en fijn. Bijv: P120 en P220

5. Epoxyplamuur + plamuurmes

6. Vestingh VloerCoating Primer

7. Vestingh TopCoat

8. Coatingspakket

9. Bij voorkeur: Een boormachine en verfmixer (voor het mengen)

  

De vloer is oorspronkelijk van multiplex, triplex/multiplex bestaat uit drie of meer lagen fineer. De lagen zijn kruislings op elkaar gelijmd (5% lijm). Het haaks op elkaar verlijmen van de lagen geeft de plaat stabiliteit en vermijdt kromtrekken. De plaat bestaat uit één of twee houtsoorten. Zorg er voor dat de multiplex delen rondom zijn voorzien van mes en groef.

Stap 1. Kies het materiaal als basis. Multiplex is een relatief goedkope manier om als vloerdelen te gebruiken. Daarnaast is het een goede ondergrond om een gietvloer effect te creëren met de Vestingh Vloercoating! De multiplex vloer die in deze ruimte is gebruikt, is 18mm dik. Gebruik bij voorkeur meranti multiplex. Onder Multiplex vloer plaats je eerst een ondervloer, dit is belangrijk i.v.m. de demping. 

Stap 2. Wanneer je de multiplex delen legt, is het belangrijk dat je deze vast schroeft op de ondervloer.

Stap 3. Vervolgens plamuur je alle gaten en naden met een epoxyplamuur. Een epoxyplamuur wordt heel erg hard, en krimpt amper. Daarom raden wij specifiek dit product aan, hiermee krijg je het meest egale resultaat. 

Stap 4. Laat de epoxyplamuur uitharden en schuur het geheel op tot een egaal geheel. Begin met grof schuurpapier (P120), en schuur daarna nog op met fijner schuurpapier (P220). Je wilt dat de vloer zo glad mogelijk is, onthoud: alle oneffenheden die niet glad zijn, zie je door de coating heen.

Stap 5. Als eerst breng je 2 a 3 lagen Vloercoating Primer op. LET OP! Dit product bestaat uit twee componenten, dit betekent dat je een set van twee blikken krijgt die met elkaar vermengd moeten worden. Je mengt de twee blikken pas met elkaar op het moment dat je gaat starten met coaten. Eenmaal met elkaar gemengd, heb je 2 uur de tijd om te coaten, houd bij hele grote ruimtes dus rekening met de verwerkingstijd. Wanneer je een groot oppervlak moet coaten, is het verstandig om de blikken niet in één keer met elkaar te mengen. 

Liter blikken kun je met een roerhoutje mengen, maar hoeveelheden vanaf 2,5 liter zijn makkelijker te vermengen met een verfmixer die je aan de boormachine kunt bevestigen. 

Stap 6. Vervolgens breng je twee lagen TopCoat aan in de gewenste glansgraad. Voor deze ruimte is er gekozen voor mat. De TopCoat is een transparante slijtlaag. Zorg er dus voor dat de Vloercoating Primer goed dekkend gecoat is, indien nodig kun je dus een derde laag Primer aanbrengen voor je de TopCoat aanbrengt. 

Belangrijk is om de luchtvochtigheid in de ruimte in de gaten te houden. Wanneer er droge lucht in de ruimte is, kun je een luchtbevochtiger in de ruimte plaatsen. Door droge lucht kan hout krimpen en kunnen er krimpscheurtjes ontstaan in de coating. 

Stap 7. Afkitten van alle naden. Dit is een pré voor een mooi resultaat. Gebruik hiervoor een siliconenkit. LET OP! Siliconenkit is NIET overschilderbaar. Als je dit storend vindt, kun je de aansluitingen ook afkitten met de Hybriseal kit van Den Braven en vervolgens overschilderen met de coating. Maar de bijwerking hiervan kan scheurvorming in de coating zijn op de plaatsen waar de kit is aangebracht. We raden daarom aan op een siliconenkit te gebruiken en deze als aller laatst aan te brengen.

TIP! Omdat de Vloercoating een 2 componenten product is, is dit oersterk! Dit betekent ook dat je voor elke laag nieuwe rollers en bakjes nodig hebben. Deze harden namelijk ook uit. Met het Coatingspakket kun je direct aan de slag. Hier zitten alle spullen in die je nodig hebt om je vloer te coaten.

Veel succes! 

Er zijn nog een paar punten waar je, bij het coaten van je vloer, rekening mee moet houden:

1. De droogtijd per laag is +/- 12 uur. Dat betekent dus dat je in totaal 5 dagen bezig ben met het coaten en de betreffende ruimte niet kunt gebruiken,
2. Epoxyplamuur heeft ook een langere droogtijd,
3. Zorg dat de vloer geheel egaal is opgeschuurd, alle oneffenheden ga je namelijk door de Vloercoating heen zien.
4. Wanneer er te weinig vocht in de ruimte is, kunnen er krimpscheuren ontstaan in het hout. Wanneer dit gebeurd, kunnen er ook scheurtjes komen in de coating. Hier kunnen wij geen garantie opgeven.

Wil je dit nou zelf gaan toepassen? Klik dan hier voor de Primer en hier voor de TopCoat.

 Neem voor meer informatie en/of persoonlijk advies

contact met ons op!