GLADDE BADKAMER WANDEN | Ardex stucmiddel voor Badkamer coating

betonlook badkamer

GLADDE BADKAMER WANDEN

Onderstaand advies is opgesteld door Jeroen van Woudenberg. Hij is technisch adviseur bij ARDEX en heeft in samenwerking met Vestingh, dit advies opgesteld voor het coaten van de badkamer.

badkamer coating

Wanden/vloer binnen        

 • Ondergrond moet vrij zijn van lagen die de hechting kunnen verminderen zoals stof, vuil, olie, vet en losse delen.
 • Wanden met als ondergrond gestukadoorde gips, gibo worden voorgestreken met ARDEX P3 P3 Niet-druppelende Voorstrijk. Tevens kunnen met deze voorstrijk alle zuigende en niet-zuigende ondergronden binnen worden voorgestreken, om minder zuiging te genereren of om reststof te binden. Wanden met als ondergrond oud tegelwerk of een niet zuigende ondergronden worden ook voorgestreken met ARDEX P3 Niet-druppelende Voorstrijk.
 • Na ongeveer 1 uren drogen van de voorstrijk kunnen de wanden worden uitgevlakt met ARDEX R1C voor laagdiktes van 1 tot 10mm of met ARDEX A950 vanaf 1mm tot onbeperkte laagdikte aan te brengen. Beide producten zijn altijd (in de laagdikte die aangebracht mag worden) de volgende dag 100% droog. Wanneer er een coating wordt aangebracht is het raadzaam om de ARDEX A950 te voorzien van een dunne laag ARDEX R1C omdat deze witte cementgebonden mortel zeer hard en glad kan worden afgewerkt. Beide producten binden altijd 100% en kunnen niet verbranden of verpoederen.
 • Wanden van plaatmateriaal dienen te zijn aangebracht volgens voorschriften van de desbetreffende plaatmaterialen fabrikant. Hierna de plaat pleisteren met ARDEX R1C en in de naden voorzien van alkalisch bestendig gaas. Hierna de gehele plaat pleisteren met ARDEX R1C.

Platen die gipsgebonden zijn eerst voorstrijken met P3 Niet-druppelende Voorstrijk.

Door beweging van het plaatmateriaal kunnen (haar)scheuren in de pleister komen, hiervoor kan ARDEX niet garant staan voor schade die zo ontstaat.

 • Kleine, extra snelle reparaties op wand en vloer kunnen worden aangebracht, altijd zonder voorstrijk met ARDEX R4 Rapid Cement.

Dit product is na 60 minuten al hard en schuurbaar en na 60 minuten volledig DROOG !, ARDEX R4 hecht op alle ondergronden zoals hout, metaal etc.

 • Vloeren (klein) worden uitgevlakt met ARDEX A950 vanaf 1 mm tot maximaal 30mm. Wanneer de ondergrond hout is wordt deze ondergrond eerst met ARDEX P82, kunstharsvoorstrijk dun voorgestreken. (zie voor aanbrengen van deze voorstrijk de technische documentatie).
 • Voor verbonden vloeren met een laagdikte vanaf 12mm tot 100mm wordt ARDEX A38, 4 uren dekvloerbindmiddel gebruikt. Deze cement wordt vermengd met 5 delen vloerenzand en aardvochtig aangebracht op de vloer. Bij een verbonden vloer wordt deze aardvochtige specie direct in de nog natte aanbrandlaag (papje) van ARDEX A38 vermengd met vloerenzand en water en ARDEX P51. (verhouding 1:1:1:1). Bij zwevende vloeren (op isolatie of tweelagig folie) moet een minimale laagdikte gehanteerd worden van 40mm. ARDEX A38 is in elke laagdikte na 4 uren beloopbaar en na 48 uren 100% droog en kan daarna bedekt worden met een design afwerking. Zorg ervoor dat de aardvochtige specie goed verdicht wordt. ARDEX A38 heeft na 4 uren geen krimp meer.
 • Voor het uitvlakken van grote vloeren zonder afschot wordt ARDEX K39 Reaktiveerbare Vloeregalisatie,voor binnen gebruikt. Deze zelfnivelerende egalisatie kan in laagdiktes van 3 tot 20 mm worden aanbracht. De ondergrond moet eerst worden voorgestreken met ARDEX P3 Niet-druppelende Voorstrijk.
 • In de natte cel worden de inwendige hoeken voorzien van ARDEX SK12 afdichtband en inwendige hoek ARDEX SK90 of uitwendige hoek ARDEX SK270. Dit afdichtband is van zichzelf al 100% waterdicht en wordt aangebracht in twee lagen met ARDEX S7 Plus afdichting. In sommige gevallen kan dit afdichtband aangebracht worden met de technische grondlaag van het design product.

Rondom kranen en afvoeren  ARDEX SK-W TRICOM Afdichtingsmanchet 120 x120 en rondom afvoeren ARDEX SK-F TRICOM Afdichtingsmanchet 425 x 425 aanbrengen, deze manchetten in de eerste laag ARDEX S7 Plus inbedden.

Vervolgens een tweede laag van ARDEX S7 Plus aanbrengen, er dienen twee droge lagen van 2mm te zijn aangebracht.

Hierna dienen de kranen te worden afgekit.

Wanneer er een coating over heen wordt aangebracht dan wordt het band bedekt met ARDEX R1C zoals hierboven omschreven. Het verdient altijd de aanbeveling om de inwendige staande en liggende hoeken in de natte cel te voorzien van een 3mm dikke RVS stucstop zodat deze later nadat de coating is aangebracht kan worden voorzien van een blijvende elastisch voeg. Staande inwendige hoeken bestaan dan uit twee RVS stucstops die 3mm van elkaar worden aangebracht. Op de vloer wordt de RVS stucstop 3 mm boven het tegelwerk of douchebak aangebracht.

 

Wanden/ vloeren buiten:

 • Ondergrond moet vrij zijn van lagen die de hechting kunnen verminderen zoals stof, vuil, olie, met en losse delen.
 • Mineralen ondergronden aan de wand worden uitgevlakt met ARDEX A46 stabiele uitvlakmortel voor buiten. Deze mortel kan men aanbrengen in laagdiktes van 2 tot 30mm en moet eerst goed worden vertint (dunne schraaplaag van ARDEX A46) om daarna direct het geheel op juiste dikte te zetten, nat in nat op de schraap/vertinlaag. ARDEX A46 is in de laagdikte die mag worden aangebracht na 48 uren 100% droog.
 • Betonnen vloeren worden voorzien van een verbonden (vanaf 12mm te verwerken) cementdekvloer gemaakt van ARDEX A38 vermengd met 5 delen vloerenzand. Deze 4 uren dekvloerenbindmiddel is reeds na 4 uren te belopen en na 48 in elke laagdikte droog. Bij een verbonden dekvloer moet de betonvloer eerst worden voorgestreken. Hiervoor wordt ARDEX A 38 en zand met korrelgrootte 0– 4 mm, mengverhouding 1:1, in 1:1 met water verdunde ARDEX E100 gemengd en vol en nat op de ondergrond aangebracht. De aardvochtige vloermortel wordt op de nog vochtige hechtlaag aangebracht. ARDEX A38 is altijd na 48 uren 100% droog in elke laagdikte. Buiten vloeren moeten minimaal 1,5% afschot hebben.
 • Voor het uitvlakken van grote vloeren zonder afschot wordt ARDEX K36 Vloeregalisatie Buiten,. Deze zelfnivelerende egalisatie kan in laagdiktes van 3 tot 30mm worden aanbracht. De ondergrond moet eerst worden voorgestreken met ARDEX P4 Multifuncionele voorstrijk voor binnen en buiten.

 

Vanaf 1 april wordt ARDEX P51 vervangen door  ARDEX P52, er zal geen verandering zijn van de toepassing en werkwijze van het product.

ARDEX R1C Renovatiepleister is in 25 kg leverbaar ARDEX R1 Renovatiepleister is alleen in 5 kg verpakking leverbaar, ARDEX R1C heeft een snellere afbindtijd.

Voor vragen ten aanzien van ondergrond voorbereiding kunt u terecht bij:

Jeroen van Woudenberg
Technisch adviseur

ARDEX GmbH

 +31 654 772567

jeroen.vanwoudenberg@ardex.eu

www.ardex.eu                      


Laat een reactie achter