Badkamer Coating

Vestingh Badkamer Coating Systeem

Toepassing op nieuwe gestucte wanden in de badkamer (gips gebonden)

Ons advies op wanden in een badkamer is altijd om het volledig af te werken met een cement gebonden mortel, bij voorkeur de Ardex R1.

Mocht er toch gebruik gemaakt zijn van een gips gebonden afwerk product, is het verstandig de muren te bewerken met een Renovlies. Met name in de douche ruimte is dit aan te raden, maar verstandig zou zijn de hele badkamer te voorzien van een Renovlies. Dit product verstevigd namelijk de wanden en zorgt voor een verdeling van eventuele optredende spanning in de muren. Hierdoor is de kans op scheuren of blazen van de coating door spanning gering. Voordat de vlies wordt aangebracht eerst voorstrijken met een Vestingh FX Muur Fixeer om de zuiging te verminderen. De vlies wordt daarna aangebracht met een speciale lijm voor vochtige ruimtes. De naden van het vlies worden vervolgens afgewerkt met Plasterboard-Filler om een glad resultaat te krijgen (na droging glad schuren).

Alle producten zijn terug te vinden in onze webshop.

De Vestingh Badkamer Coating is een systeem wat het mogelijk maakt de badkamer, douche en toilet glad af te werken, zonder tegels, en is leverbaar in praktisch iedere kleur. Hierdoor is het makkelijk reinigbaar. Om de verwerking van de Badkamer Coating goed te kunnen uitvoeren is een goede voorbereiding belangrijk. Het zorgvuldig lezen en naleven van dit document is daarom erg belangrijk. Lees ook altijd het bijbehorende productblad van het betreffende product. Deze kun je van te voren opvragen door een mail te sturen naar webshop@devestingh.nl, maar ontvang je ook bij je bestelling!

Het Vestingh Badkamer Coating Systeem

Het Vestingh Badkamer Coating Systeem bestaat uit 4 lagen:

2 lagen Badkamer Coating Primer en 2 lagen Badkamer Coating Top Coat.

Bovenstaand systeem is op basis van een bestaande wand. Heb je nieuw stucwerk? Dan bestaat het systeem uit 5 lagen:

1 laag Impregneer
2 lagen Primer
2 lagen Badkamer Coating

Het grote voordeel van deze coatings is dat ze waterverdunbaar zijn, en hierdoor een minimale geuroverlast geven tijdens het aanbrengen. De Vestingh BC is een kleurvaste coating, deze vergeelt niet, is stoot- en krasvast (afhankelijk van de ondergrond) en zeer eenvoudig reinigbaar. De Badkamer Coating is verkrijgbaar in mat en zijdeglans.

badkamer Ardex A950 + transparante coating

Foto is eigendom van Vestingh Projecten, foto gemaakt door Muk van Lil.

Ondergrond
Het Vestingh Badkamer Coating Systeem kan op vrijwel alle droge, schone, vormvaste en niet-poederende ondergronden worden toegepast, zoals tegels, stucwerk, natuursteen, etc.

Het spreekt voor zich dat de sterkte van de coating voor een groot deel bepaald wordt door de sterkte en hardheid van de ondergrond. Denk hierbij aan het soort stucmiddel dat er gebruikt is.

Het Vestingh Badkamer Coating Systeem is volledig vochtafsluitend. Daarom is het belangrijk dat de ondergrond volledig droog is voordat de coatings worden aangebracht.

In badkamers is het belangrijk dat de overgangen van wanden en wanden en vloeren altijd waterdicht blijven. Beschadigingen in de coatingslaag moeten daarom altijd direct worden hersteld.

 

Toepassing op tegels

badkamer coating op tegels

Het Vestingh Badkamer Coating Systeem is ook op tegels toe te passen.

Het is daarbij belangrijk dat de ondergrond en dus ook de voegen goed schoon, droog, vetvrij en draagkrachtig zijn. Oneffenheden in het tegelwerk worden geaccentueerd door het aanbrengen van een coating. Daarom is het raadzaam versleten voegen te herstellen voordat de coating wordt aangebracht.

Omdat er veel siliconenkit wordt toegepast in de naden tussen de wanden en wand/vloer aansluiting, dient dit goed en volledig verwijderd te worden, voordat de coatings aangebracht kunnen worden. Siliconenkit is namelijk niet overschilderbaar. Indien de kit niet volledig verwijderd kan worden, is een laatste mogelijkheid om de naden te kitten met een overschilderbare sealkit (zoals de Hybri Seal 2PS van Den Braven) en daarna over te schilderen. 

Omdat kitnaden na een aantal jaren vervangen dienen te kunnen worden, is het raadzaam eerst de coatings aan te brengen en na droging de kit aan te brengen, zodat deze vervangbaar blijft. Omdat kitten in een beperkt aantal kleuren leverbaar zijn, adviseren wij u de kleurstelling van de coating en kit eerst te controleren.

Toepassing op poreuze steenachtige ondergronden
Op nieuw gestucte wanden/plafonds en oppervlakken die afpoederen/afgeven of zuigend zijn, dienen te worden voorgestreken met 1 laag Vestingh Impregneer transparant. Deze fixeert de losse stucdeeltjes en zorgt voor een egale zuiging, zodat het Badkamer Coating Systeem makkelijker en egaler aan te brengen is.  

Omdat inwendige hoeken (wand/wand, wand/plafond en wand/vloer) altijd ten opzichte van elkaar kunnen werken, dienen de verschillende oppervlakken los van elkaar te zijn. Daarom adviseren wij altijd alle inwendige hoeken in te snijden (zo snel mogelijk na het stuken, dan is dit nog zacht en eenvoudig te doen), en de volledige oppervlakte (inclusief naadje) te voorzien van het badkamercoatingsysteem. Nadat de coating is opgebracht dienen inwendige hoeken en aansluitingen met sanitair te worden afgekit met siliconenkit.

Siliconenkit kan niet worden overgeschilderd, daarom dient deze op als allerlaatste te worden aangebracht.

Veel mensen kiezen voor de combinatie van badkamercoating op de wanden en tegels op de vloer. Dan adviseren wij eerst de wanden volledig af te werken, volgens bovenstaande werkwijze, dan de tegels te leggen, en de naad daarna met siliconenkit af te dichten. Zodoende kan de wand ook geen vocht van onder de tegels optrekken.

 

Verbruik

Vestingh EP Impregneer Transparant

                1 ltr ca. 6 m2 (afhankelijk van de oppervlaktestructuur en zuiging)

Vestingh EP AQ Primer                 

                1 ltr ca. 6m2

Vestingh  BC Badkamercoating AQ          

                1 ltr ca. 8 m2 (op reeds geprimerde ondergronden)

 

Het verbruik is bepaald aan de hand van het praktisch gemiddelde. Omdat dit sterk afhankelijk

is van de wijze van verwerken, porositeit van de ondergrond en omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid, aanvaarden we geen aansprakelijkheid voor de hoeveelheid benodigde verf, omdat we op deze factoren geen invloed kunnen uitoefenen.

Verwerking
Na het mengen van de 2 componenten heb je ca. 1 tot 2 uur de tijd om de hoeveelheid die aangemaakt is te verwerken. Zie hiervoor de productinformatie van het betreffende product.

Indien u verpakkingen splitst, dient u de mengverhouding nauwkeurig aan te houden, vaak is het afwegen van de beide componenten op een keukenweegschaal het makkelijkst. Zowel de primer als de coating dient in een aparte emmer met een verfmixer gemengd te worden.

Voorkom hierbij luchtinslag en meng het geheel onder een laag toerental. (zie de instructiefilm)

badkamer coating verwerken

 

badkamer coating verwerken

badkamer coating

 

Foto's zijn eigendom van Vestingh Projecten.

Gereedschap
Schoonmaken van gereedschap is niet mogelijk, omdat het 2 componenten producten zijn. Je hebt per laag dus nieuwe rollers/kwastjes/bakjes nodig. Standaard rollers zijn niet geschikt voor het aanbrengen van den coatings.

Wij leveren de verwerkingsmaterialen normaliter mee, dan weet u zeker dat ze voor deze coatings geschikt zijn. Kijk eens bij het coatingspakket, hierin zitten alle nodige materialen. Speciaal voor de coating samengesteld. 

Je kunt de rollers voordat je begint met coaten onder de kraan met lauwwarm water uitspoelen. Daarna de rollers drogen. Hiermee kun je eventuele aanwezige losse vezeltjes verwijderen, en voorkomt u dat deze in de verflaag zichtbaar zijn.

 

Aanbrengen coatings
De coatings kunnen relatief eenvoudig aangebracht worden. Met de juiste voorbereiding en inzet kan iedereen tot een mooi resultaat komen.

Breng altijd mooie volle verflagen aan, maar uiteraard niet te veel, voorkom zakkertjes (lopende druppelvorming), want die zijn lastig te corrigeren, en als ze hard worden alleen door licht schuren weg te halen. Wij adviseren de Anza platinum rollers te gebruiken. Deze zijn ontwikkeld voor toepassing van waterverdunbare 2 komponenten coatings.

Alle applicatiemiddelen laten een eigen structuurtje na. Als je kwasten en rollers naast elkaar gebruikt rol dan het gekwaste deel zo snel mogelijk na. Dit voorkomt verschil in structuur (streepjes van de kwast en wolkjes van de roller).

Je dient de coatings per laag 'nat in nat' aan te brengen. Je dient gestructureerd en in verticale banen te werken. Nat-in-nat wil zeggen dat de aansluiting van naastgelegen banen in de natte verf moet komen, voordat de coating aandroogt. Anders zullen banen en rolaanzetten zichtbaar blijven.

Omdat de coatings waterverdunbaar zijn, drogen deze snel. Zorg er daarom voor dat de ramen en deuren dicht zijn, er geen tocht is, en de temperatuur zo laag mogelijk. Dit verlengt de drogingstijd van de coatings.

Indien de primer te dun wordt opgebracht, of de ondergrond te sterk zuigend is, kan het voorkomen dat 2 lagen Vestingh Primer nog geen geheel egaal dekkend zijn. In dat geval adviseren wij je 1 laag Vestingh Primer aan te brengen. Het is belangrijk dat de oppervlakte al dekkend in de eindkleur is, voordat de Badkamer Coating AQ aangebracht wordt. De transparante Primer bestaat uit 1 Component. Deze kan dus zonder te mengen aangebracht worden. De droogtijd tussen alle lagen, voor zowel de Impregneer, als de Primer en Badkamer Coating, is +/- 12 uur. Houd er rekening mee dat je voor het totale systeem minstens 5 dagen de ruimte niet kan gebruiken.

 

Gebruik van afplaktapes
Indien je tapes gebruikt, dien je deze per laag aan te brengen. De afplaktape dient van professionele kwaliteit te zijn, zoals de Vestingh Purple. Dit is een soepele, watervaste, UV en oplosmiddelbestendige tape, met een gemiddelde zuigkracht. Deze is uitermate geschikt voor toepassing op geschilderd hout en tegelwerk.

Op ruwe ondergronden kan de coating achter de tape komen. Om dit te voorkomen dien je de tape minimaal af te kitten, zodat de poriën onder de tape worden gevuld met watervaste acrylaatkit (zoals de Den Braven Acryl Exterieur), voordat je de coatings aanbrengt.

Het is niet raadzaam geschilderde gestucte wanden  af te plakken met tape, omdat de hechting van de tape soms sterker is dan de hechting van de muurverf/coating op het stucwerk. Mede omdat het voorkomt dat stucwerk intern niet goed vernet is, kan het gebeuren dat je met het lostrekken van de tape stukjes muurverf/coating meetrekt. Indien je tape gebruikt op kwetsbare ondergronden, gebruik hiervoor de Vestingh Purple, deze heeft een minimale kleefkracht, en verkleind hierdoor de kans dat je verf meetrekt. Hoe langer een tape aangebracht is, hoe harder deze zich gaat hechten. Daarnaast kan de verf op de tape ook de droge verflaag meetrekken, daarom dien je de tape te verwijderen voordat de coatings droog zijn.

anza platinumKip tape paars

Bovenstaande tape en rollers, zijn onderdeel van het coatingspakket.


Keuze in stucmiddelen
Gipsgebonden pleisters zijn per zachter dan cementgebonden pleisters. Daarnaast zuigt gips makkelijker water op en lost het weer op bij overmatige vochtbelasting. Cementgebonden pleisters hebben daarom de absolute voorkeur boven gipsgebonden pleisters, omdat gipsgebonden stucmiddelen voor vochtige ruimtes meestal niet geschikt zijn en niet zijn ontwikkeld om te worden gecoat. Cementgebonden stucmiddelen zijn harder (beschadigen dus minder snel), vochtbelastbaarder en daardoor veel geschikter voor toepassing in bijvoorbeeld badkamers.

Stucmiddelen is een heel andere wereld dan coatings, we kunnen hierover daarom alleen in hoofdlijnen adviseren. Wij adviseren u altijd te overleggen met een kundige stucadoor voor de juiste materiaalkeuze. Cementgebonden stucmiddelen zijn wel wat grover van structuur en drogen veelal sneller dan gipsgebonden stucmiddelen. Om een vlak en recht oppervlak te verkrijgen is ervaring hierin essentieel.

Wij verwijzen je voor meer informatie naar het advies van Ardex. Download

Wil je een betonlook badkamer? Bekijk dan even deze blog.

Badkamer Coating Ardex

Kleuren
Praktisch alle denkbare kleuren (kleurnummers/namen) van toonaangevende merken zijn leverbaar. Wij mengen deze terwijl je wacht, dit duurt ca. 5 minuten per verpakking. Tussen verschillende producten kunnen kleine glans- en kleurverschillen optreden, omdat de coatings anders zijn opgebouwd. Wij adviseren je daarom de kleuren te controleren voordat je ze aanbrengt, en met het kiezen van de kleuren hier rekening mee te houden. Wil je online bestellen? Geen probleem! Noteer in je winkelwagen bij: notitie en/of kleurkeus de gewenste kleur of het kleurnummer. Wil je zeker weten of de kleur bekend is in onze mengmachines? Neem dan contact met ons op.

 Badkamer Coating

 

Bijwerken
Door werking van de ondergrond (bijvoorbeeld in de hoeken), constructieve gebreken, gebruik van verkeerde stucmortels of temperatuurverschillen op plaatsen waar bijvoorbeeld inbouwkranen zitten of leidingen lopen kunnen (haar)scheurtjes in het stucwerk en de coating ontstaan.

Scheurtjes kunnen ook ontstaan in normaal stucwerk en zelfs in tegels. Met name in de natte cel is het niet gewenst dat er vocht achter de coating komt omdat het systeem waterdicht moet blijven.

Wanneer dit zich voordoet dien je dit zo snel mogelijk te herstellen.

Dit kan plaatselijk door het oppervlak licht op te schuren en de scheurtjes te vullen met epoxy. Wanneer je het plaatselijk bijwerkt adviseren wij tenminste 1 laag Primer op te brengen en 2 lagen coating.

Kleur en glansgraad verschillen zijn bij slechts plaatselijk bijwerken mogelijk. Het is daarom altijd netter de gehele wand 1 x te coaten.

Aansprakelijkheid
De kwaliteit van Vestingh verven en verfsystemen berust op jarenlange praktijkervaring en uitgebreide laboratoriumtesten. Desondanks kunnen wij niet zonder meer aansprakelijkheid aanvaarden voor het volgens die systemen vervaardigde werk, daar het uiteindelijke resultaat voor een zeer groot gedeelte wordt bepaald door factoren die buiten onze beoordeling en beïnvloeding vallen.

 badkamer coating

Foto is eigendom van Vestingh Projecten. 
Badkamer Coating
badkamer coating mat

Download hier het productadvies van het stucmiddel.

Lees het volledige applicatieadvies goed door voor gebruik van dit systeem. Download hier de PDF.

Aansprakelijkheid

De kwaliteit van Vestingh verven en verfsystemen berust op jarenlange praktijkervaring en uitgebreide laboratoriumtesten. Desondanks kunnen wij niet zonder meer aansprakelijkheid aanvaarden voor het volgens die systemen vervaardigde werk, daar het uiteindelijke resultaat voor een zeer groot gedeelte wordt bepaald door factoren die buiten onze beoordeling en beïnvloeding vallen. Op het moment van lezen zijn de gegevens in dit advies actueel. De informatie over dit product wordt regelmatig aangevuld en eventuele wijzigingen kunnen te allen tijde zonder enige kennisgeving worden aangebracht. Vestingh Paint & Craft wijst elke aansprakelijkheid, behoudens opzet of grove schuld, af met betrekking tot schade die voortvloeit uit gebreken in de juistheid en volledigheid van de langs deze weg verkregen informatie. De gebruiker dient evenwel de toepassing van dit product te toetsen aan de voor hem geldende omstandigheden en mogelijkheden.

Neem voor vragen en/of opmerkingen contact met ons op!


2 berichten


 • PetraGelein

  Goedendag, wij willen graag onze gestucte badkamer/douche mat wit verven met epoxyverf. de stucador heeft hem met een speciale stuc die geschikt is voor epoxyverf gestuct.

  Welke verf moeten wij hiervoor gebruiken en welke hoeveelheid per m2?

  met vriendelijke groet,
  Petra Gelein


 • Marie Baarspul

  Twee vragen: ik wil ons badkamerplafond met de coating (laten) behandelen. Ik neem op het oog aan dat dit oorspronkelijk gipsgestuct is, maar we moeten eerst alle verflagen verwijderen. Is het technisch mogelijk om het schone plafond met jullie impregneermiddel en dan met de coating te behandelen? En kunnen jullie mij schilders in de omgeving Amsterdam adviseren die met jullie product werken? Met dank en vriendelijke groet, Marie Baarspul


Laat een reactie achter